Logo Zoeken
Boekrecensie

Recensie: De woordvoerder

13 juli 2023Marie-Louise de Jong

Hoe zorg je er als woordvoerder voor dat zowel je werkgever als de luisteraars en de media tevreden zijn met de antwoorden die je geeft? En hoe ga je het beste om met zeer gevoelige informatie? Lukas Burgering, communicatie-expert en schrijver, praat je bij in zijn boek 'De woordvoerder'. Lees hier de recensie van Marie-Louise de Jong voor Vakblad C.

Woordvoerder boek.jpg

''Iedereen die vragen van de media beantwoordt, is woordvoerder. Sommige mensen hebben daar hun beroep van gemaakt.'' 

In dit praktische en toegankelijke boek gaat Lukas Burgering in op relevante zaken waar je als woordvoerder mee te maken kunt krijgen. Hij geeft aan dat dit boek het begin is van jouw voorbereiding omdat veel oefenen de enige manier is om een goede woordvoerder te worden. Na een toelichting op het begrip woordvoerder, stipt hij zaken aan rondom het thema media: van soorten media tot persbericht en van off the record tot lekken.

Daarna helpt hij de lezer op weg bij het formuleren van de kernboodschap om vervolgens tips te geven over de techniek. Hoe ga je die boodschap goed overbrengen? Leuk dat hij voorbeeldzinnen geeft om het gebruik van codewoorden toe te lichten. Net iets voorbij pagina 100 benoemt Burgering de valkuilen die een goede woordvoerder moet zien te omzeilen. En tot slot een samenvatting met de meest belangrijke lessen. Bijvoorbeeld, als woordvoerder doe je niets onvoorbereid. Je liegt nooit. En: 'Daar heb ik geen mening over' is een goed antwoord.

Mijn mening is dat dit boek helder geschreven is en zeer bruikbaar als je wilt leren om het woord te voeren. 

Aantal sterren: 4

Lees meer en bemachtig het boek 'De Woordvoerder'

Deze boekrecensie is gepubliceerd in de laatste C: hét communicatiemagazine van Nederland. Leden van Logeion ontvangen het vakblad gratis op de mat, maar ook wanneer je niet aangesloten bent bij de beroepsorganisatie kun jij je abonneren op dit full colour blad vol vakkennis. 

Lees meer