Logo Zoeken
Artikel

Maryam Hassouni wint Issue Award 2023

25 januari 2023De redactie

Actrice en schrijfster Maryam Hassouni is winnaar van de Issue Award 2023. Maryam Hassouni deelde haar eigen ervaringen met grensoverschrijdend gedrag in de televisiewereld in haar boek ‘Wat de fak’. Ze onthulde het racisme en seksisme dat ze ervaarde tijdens haar carrière. Hoewel ze openhartig haar verhaal doet, noemt ze geen namen, en legt ze de focus op de problematiek binnen het hele systeem om zo veranderingen en hervormingen teweeg te brengen. De Issue Award wordt jaarlijks uitgereikt door communicatieadviesbureau Issuemakers.

Maryam Hassouni 2023.png

Bureau Issuemakers reikt de prijs uit aan een persoon of organisatie die zich het afgelopen jaar heeft ingezet voor een issue en dit op een opvallende of effectieve manier heeft geagendeerd bij het algemene publiek of in de politiek. De Issue Award werd uitgereikt na afloop van de Issuelezing, die samen met Logeion werd georganiseerd. De andere genomineerden voor de prijs waren Jelmer Becker van JOB mbo en Mirjam Kaijer van Voices for Women.

Voorzitter van de jury Maria van der Heijden prijst de manier waarop Maryam Hassouni haar issue agendeerde. “Ze onderscheidde zich door haar drive, de integere aanpak en het persoonlijke risico dat ze loopt door met haar verhaal naar buiten te stappen. Ze doet dit op eigen houtje, zonder bescherming, zonder dat ze er persoonlijk beter van wordt of in het kader van een televisieprogramma dat gericht is op het agenderen van issues.”

Getuigenis
Hassouni zelf stelt, dat het boek dat ze schreef geen wraakroman is. “Het is een getuigenis over een seksistisch, racistisch systeem. Het gaat niet over de daders, maar wel over de slachtoffers. Ik wilde hen uit de anonimiteit halen en hun waardigheid teruggeven. Ik ben erg dankbaar voor het winnen van de Issue Award 2023 en hoop zo een stem te geven aan alle slachtoffers van seksisme, racisme of grensoverschrijdend gedrag in de televisie-industrie en alle andere industrieën.”

Eerdere winnaars van de Issue Award waren Eva González Pérez voor haar inzet voor de toeslagenaffaire in 2021, Organisatie Black Lives Matter NL voor het Damprotest op 1 juni 2020 en Tim Hofman voor de #BOOSdocu ‘Terug naar je eige land’ in 2018.

Foto: Keke Keukelaar