Logo Zoeken
Artikel

Gezond gedrag bevorderen via een app: twee best practices

23 januari 2023Charlotte Reddingius

Hoe spoor je mensen aan tot gezondere leefgewoontes? Gratis apps kunnen motiveren over te gaan op gezonder gedrag en dat ook vast te houden. Tijdens de online vakimpuls vorige maand, georganiseerd door vakgroep Zorgcommunicatie, passeerden twee apps de revue: MiGuide en Ommetje. Deze apps geven nudges, duwtjes in de goede richting om gezond gedrag te stimuleren, en een spelelement (gamification) om het gezonde gedrag vol te houden. 43 communicatieprofessionals namen deel aan de online bijeenkomst.

zorg_healthcare.jpg

MiGuide

Bart Brandenburg (Chief Medical Officer bij MiGuide) trapte de vakimpuls af met een uitleg over MiGuide. Een mobiele leefstijlcoach, zo kun je de app het best omschrijven. De app geeft patiënten gedurende de dag motiverende berichten en herinneringen. De app is te koppelen met het medisch dossier, zodat patiënten ook meteen hun bloedwaardes en andere uitslagen kunnen monitoren. “Gezonde gewoonten aanleren én volhouden is erg lastig”, zegt Bart. De app MiGuide heeft daarom een laagdrempelige benadering gebaseerd volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten om je patronen op het gebied van bewegen, voeding, slaap en ontspanning duurzaam te veranderen. Een voorbeeld is de tiny habits methode: begin met een kleine verandering en geef jezelf daarbij consistent een compliment. “Kleine duwtjes in de goede richting, daar gaat het om. Dat maakt dat je intrinsiek gemotiveerd blijft.”


Ommetje

Tweede spreker van de vakimpuls was Christel Sohier (manager communicatie en voorlichting bij de Hersenstichting). Zij ging in op de app Ommetje. Deze wandelapp motiveert mensen om dagelijks een rondje te lopen. Door je resultaten te delen met vrienden kan een heuse wandelcompetitie ontstaan. De Hersenstichting wil gezonde hersenen voor iedereen, en daarom is het juist zo belangrijk om in te zetten op preventie. “Hoogleraar neurologie professor dr. Erik Scherder zegt het al vaker in de media ‘zitten is het nieuwe roken’. De gemiddelde kantoormedewerker zit maar liefst tien uur op een dag. Wandelen is erg belangrijk voor je fysieke én mentale gezondheid; het geeft energie, verlaagt stress én verhoogt de creativiteit”, vertelt Christel. De app is een succes; in 2022 werd Ommetje App van het jaar en 53 procent van de appgebruikers geeft aan meer te zijn gaan bewegen. “Ommetje is een hype geworden van zichzelf, een dure marketingcampagne was niet nodig.”