Logo Zoeken
Boekrecensie

Werken zonder ruis - Myra van Zwieten en André Kalden

1 november 2022Annemarie van Oorschot

Ruis op de werkvloer: Iedereen herkent het: gedrag dat niet door de beugel kan, maar zo subtiel aanwezig is dat niemand het goed aankaart. Slechte omgangsvormen kunnen de sfeer in organisaties verpesten, zo zeer dat medewerkers zich onveilig voelen en minder productief zijn.

Werkenzonderruis_950x635

Myra van Zwieten werkte in zo’n etterende omgeving. Zij kon er niet meer tegen, nam ontslag en dokterde samen met André Kalden een methode uit om verderfelijke ruis op de werkvloer te voorkomen.

De methode gaat ervan uit dat iedere professional de drive heeft om zélf kwaliteit te leveren. Door van iedere medewerker de professionele rol met bijbehorende verantwoordelijkheden te beschrijven en structureel te bespreken ontstaat een kompas voor goede omgangsvormen. Dat kompas kan door leidinggevenden worden gebruikt, maar evengoed door de professionals zelf die in een team moeten samenwerken.

In het boek is een handige toolkit opgenomen met 7 invulschema’s, waaronder rolverhouding, rolfacilitering, rollenverdeler en rollenmonitor. Dat deze methode bergen tijd gaat kosten, zal een kind begrijpen. En de vraag is of er overeenstemming komt over de invulling van een ieders rol. Ik vrees dat je bij een verziekte werksfeer er toch niet aan ontkomt een professional in te huren. 

Titel: Werken zonder ruis - In een omgangscultuur waarin iedereen tot zijn recht komt
Auteurs: Myra van Zwieten en André Kalden
Uitgever: VanDuuren  Management
Prijs: €29,99 euro
Jaar van uitgave: 2022
ISBN: 9789089656421
Aantal pagina's:176
Gerecenseerd door: Annemarie van Oorschot
Aantal sterren: 3 sterren

'Werken zonder ruis' ook lezen