Logo Zoeken
Boekrecensie

Cultuurdingetje hè? - Maaike Thiecke

1 november 2022Teunis van Hoffen

‘Er heerst daar een angstcultuur…’ Je hoort het wel eens over een organisatie. Maar wat is dat eigenlijk? Maaike Thiecke heeft een boek geschreven over organisatieculturen, en dan met name over hoe je de oude cultuur eruit krijgt, en de nieuwe erin. Ze begint overigens heel terecht eerst met het benoemen van alle cultuurproblemen die eigenlijk geen cultuurproblemen zijn. Dan zijn er gewoon geen goede afspraken gemaakt of de afspraken worden simpelweg niet nageleefd.

Cultuurdingetje he_950x635px

Dit boek gaat dus over cultuurverandering in organisaties. Om er iets van te snappen, is het belangrijk dat je de patronen in (de vloerbedekking van) je organisatie herkent. Daarvoor zijn een aantal beschrijvingen van culturen opgenomen in het boek, bijvoorbeeld de  ‘familiecultuur’ of ‘poldercultuur’. Die culturen kunnen er echt uit, maar dat geeft per cultuur specifieke uitdagingen en een specifieke aanpak. 

Wat ik erg waardeer in het boek is de kennis die je mee krijgt over cultuurverandering. Zo leerde ik wat nu precies de eerder genoemde ‘angstcultuur’ is. Wat ik minder waardeer is de schrijfstijl. Het lijkt of je de gedachten van de schrijfster letterlijk volgt en daardoor ga je als lezer iets teveel van de hak op de tak. Ook het vierkante formaat van het boek, vond ik niet zo praktisch. Een plus is wat je aan extra’s kunt krijgen zoals een waaier (voor een kleine meerprijs) en handige downloads.  

Titel: Cultuurdingetje hè?
Auteur(s): Maaike Thiecke
Uitgever: Van Duuren Management
Jaar van uitgave: 2022
ISBN-nummer: 978-90-8965-614-8          
Aantal pagina’s: 192
Prijs: €29,99         
Datum recensie: 25 september 2022
Gerecenseerd door: Teunis van Hoffen
Aantal sterren: 3 sterren

'Cultuurdingetje hè?' ook lezen