Logo Zoeken
Artikel

Communicatiemonitor: Helft Europese commprofs volgt discussie over diversiteit nauwelijks

26 juli 2022Christian Burgers

De helft van de Europese communicatieprofessionals volgt discussies over diversiteit, gelijkheid en inclusie nauwelijks. Dit is een van de conclusies van de Europese Communicatiemonitor (ECM) 2022. Het ECM is het langstlopende onderzoeksproject ter wereld over het communicatievak. Dit project staat onder leiding van professor Ansgar Zerfass van de Universität Leipzig in Duitsland. De Nederlandse dataverzameling voor de ECM wordt gecoördineerd door Logeion-hoogleraar Christian Burgers vanuit het Centrum Strategische Communicatie.

European Monitor kennis opening 2.png

Dit jaar deden communicatieprofessionals uit 43 landen mee aan de ECM 2022. Enkele belangrijke resultaten zijn:

  • Diversiteit, gelijkheid en inclusie beïnvloeden organisaties overal ter wereld – maar slechts een op de twee Europese communicatieprofessionals heeft de trends en discussies over dit onderwerp nauwkeurig gevolgd.
  • De meeste communicatieprofessionals hebben empathie ervaren van hun leidinggevende; dit is positief gerelateerd aan hun inzet, betrokkenheid en mentale gezondheid.
  • Relatief weinig communicatieafdelingen hebben ComTech volledig geïmplementeerd om hun interne werkprocessen en communicatieactiviteiten te digitaliseren. Ze geven aan dat de organisatiestructuur een belangrijke barrière bij deze implementatie kan zijn.
  • Het onderzoek laat significante verschillen zien tussen landen en tussen commerciële organisaties en non-profits binnen Europa.

Christian Burgers: "De ECM geeft een jaarlijkse update over de belangrijkste Europese ontwikkelingen in het communicatievak. Dit is dan ook een belangrijk project voor ons vakgebied. Zonder de enthousiaste deelname van vele collega's kunnen we dit project niet uitvoeren. Ik wil iedereen die de ECM heeft ingevuld van harte bedanken. Als je het hele rapport met alle uitkomsten wilt lezen, dan kun je dat gratis downloaden.”