Logo Zoeken
Interview

‘Polariseer niet en blijf het gesprek aangaan’

19 mei 2021De redactie

Diederik Gommers is intensivist, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en een vaste expert van het Outbreak Management Team. Tijdens de coronacrisis heeft hij belangrijke lessen geleerd: “Ik ben er echt trots op hoe wij als intensivisten nu samenwerken. En ik ben er trots op hoe wij in maart met het ministerie samenwerkten om zo snel mogelijk apparatuur te krijgen. Het gaf tijdens die eerste golf zo’n wij-gevoel om het samen voor elkaar te boksen.”

Diederik Gommers_705x220.jpg

Wat was een moment waarop je zag: nu zijn we in staat tot goede samenwerking?
“Het Draaiboek code zwart. We merkten als intensivisten dat je dat niet kan doen als één beroepsgroep, dus we zochten contact met de Federatie Medisch Specialisten. Die zeiden: we gaan dat met de artsenfederatie KNMG doen. Die zochten weer contact met het ministerie en de inspectie, en uiteindelijk is er een document gekomen dat in de Tweede Kamer is gebracht op zo’n moeilijk onderwerp, heel gevoelig. Ik ben er echt waanzinnig trots op dat je als land een Draaiboek code zwart met elkaar kunt afspreken.”

Waardoor ontstond die goede samenwerking?
“Doordat je de noodzaak uitlegt. Het is vorig jaar maart ontstaan toen ik contact had met de hoofdinspecteur van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, Ronnie van Diemen. Ik legde mijn probleem uit en er ontstond een persoonlijke relatie tussen ons. We hadden ‘s avonds telefoongesprekken over wat er nou speelde, wat we moesten gaan oplossen en hoe we daar stappen in moesten maken.”

Jullie waren in staat je in elkaar te verplaatsen, om kennis te nemen van wat voor een ander belangrijk is en elkaars dilemma’s te zien. Dat vraagt wel iets: kwetsbaar zijn. “Dat is wel de essentie: elkaars wereld begrijpen en respect daarvoor hebben. Een mooi voorbeeld hoe dat werkt, is toen we in maart moesten opschalen. We hadden beademingsmachines nodig. We gingen roepen en schreeuwen, daar gebruikten we af en toe ook de media voor. Toen we contact met het ministerie hadden, begrepen we dat we eerst moesten uitleggen wat IC-beademingsapparatuur is en waar die aan moet voldoen. Bij het ministerie moest men zich inlezen, daar moesten we even de tijd voor geven. En dat allemaal onder hoge druk. Wederzijds begrip is zó belangrijk, want als daar een band ontstaat merk je dat het vanuit positiviteit sneller gaat.”

Het complete interview met Diederik Gommers lees je in de nieuwe editie van communicatiemagazine C. Vanaf vrijdag 28 mei bij de leden op de deurmat!