Logo Zoeken
Boekrecensie

Ladders tegen wolken, excelleren in het 5e innovatietijdperk - Hans Bakker, Dirk-Jan de Bruijn, Michiel Jak

20 januari 2021Marjan Engelen

In de titel van dit boek zag ik een uitdagende illusie: die van maakbaarheid (‘ik heb het nog nooit gedaan dus ik ga die ladder op’) én die van dromen die je wel helder voor je ziet, maar waarvan je het realiteitsgehalte al afserveert voordat je wakker wordt. Dat is ongeveer precies wat de auteurs willen met dit boek, namelijk voorzien in de behoefte aan antwoorden op de HOE-vraag.

Ladders_tegen_wolken_boekrecensie.jpg

Hoe stuur je complexe maatschappelijke processen waarvan niemand eigenaar is, waarbij je met verschillende partijen naar oplossingen toewerkt, wetende dat wat je vandaag bedenkt morgen wellicht al niet meer past? Dan krijg je behoefte aan een stappenplan -ja dat wordt geleverd- maar meer nog aan handvaten om ongrijpbaarheid te omarmen, om het inzicht dat het hele ‘ecosysteem’ aan zet is, aan de hamvraag: welk verlangen naar een nieuwe werkelijkheid bindt ons?

Ondertussen houden zij een vurig pleidooi voor werken vanuit waarden, voor de customer journey als leidraad en voor storytelling. Dit alles onderbouwd met real life cases en afgesloten met waardevolle lessons learned. Kortom: dit boek biedt heel wat ladders die je tegen jouw eigen wolk kunt zetten. Heb je te maken met thema’s als energietransitie, transformatie in de jeugdzorg of mobiliteit, dan raad ik je aan dit boek te lezen. Het biedt veel aanknopingspunten op het gebied van procesontwerp en interventies én het helpt je om als communicatieadviseur met je poten midden in de systeeminnovatie te gaan staan.

Titel: Ladders tegen wolken, excelleren in het 5e innovatietijdperk

Auteur: Hans Bakker, Dirk-Jan de Bruijn, Michiel Jak                 

Uitgever: Publiek Denken

Jaar van uitgave: 2020

ISBN nummer: : 9789083020303                 

Aantal pagina's: 199

Prijs: € 19,99

Aantal sterren: 3 sterrren