Logo Zoeken
Boekrecensie

Focus aan/uit - Mark Tigchelaar & Oscar de Bos

12 december 2019Yvonne van Vliet

De hele dag ben je druk geweest, maar aan het einde van de dag ontdek je dat er eigenlijk niet veel uit je handen is gekomen. En er hoeft maar één belangrijk mailtje tussendoor te komen en je hele planning ligt overhoop. Frustrerend. Herkenbaar? Dan kan focusmanagement je helpen en is dit het boek voor jou.

Focus_aan_uit_boekrecensie.jpg

Je ontdekt hoe je focus ‘aan’ zet, zodat je gas kunt geven op de momenten dat het nodig is. Je leert ook hoe je focus ‘uit’ zet, zodat jij en je brein kunnen opladen en tot rust komen. Ook erg belangrijk. Om focus te krijgen, moet je het aantal wisselingen van aandacht minimaliseren. Want wist je dat wanneer we achter de computer werken we gemiddeld 566 keer per dag wisselen van taak? Dat is elke 50 seconden! En als we wisselen tussen taken, duurt het 50 procent langer om de taken af te maken. Zo zonde.

Om focus te bereiken moet je vier concentratielekken dichten. Hoe en waarom wordt onderbouwt met recente wetenschappelijke onderzoeken. De oplossingen worden vervolgens concreet gemaakt met praktische toepasbare tips aan het einde van ieder hoofdstuk. Tips zoals: minder last van luide collega’s door je taak uitdagender te maken en effectiever werken door taken te bundelen op basis van breinactiviteit.
Terwijl Mark je in het boek uitlegt hoe focus werkt, merk je dat de puzzelstukjes op hun plek vallen en dat je af en toe moet grinniken om herkenbare situaties. Alleen al door te herkennen welk gedrag precies destructief is, helpt dit boek je verder. Resultaat: minder stress, werkdruk en uitval. Meer productiviteit, prettiger werken, sneller taken afronden en vaker voldaan naar huis.

Titel: Focus aan/uit
Auteur: Mark Tigchelaar & Oscar de Bos
Uitgever: Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum bv
Jaar: 2019
ISBN: 978 9000 359 691
Aantal pagina’s: 224
Kosten: paperback €20,00, e-book €12,99                               
Aantal sterren: 4 sterren