Logo Zoeken

Logeion-studiereis naar de Europese instellingen in Brussel

9 oktober 2019Marjan Jansen Manenschijn

Sommigen noemden het een 'burn-out'-programma en inderdaad: op sommige momenten was er sprake van een informatiebombardement. Maar: Worth every minute! Voor het vijfde jaar organiseerde Logeion, samen met de BVPA en Vertegenwoordiging Europese Commissie in Den Haag, een studiereis naar Brussel. En ik mocht mee.

Brusselreis 2019 705x220.jpg

Vanaf het moment dat wij, de twintig deelnemers aan de studiereis ‘Europese instellingen’, in Nieuwspoort het programma overhandigd kregen, was duidelijk dat dit een pittig reisje zou worden. Veel tijd om ons daarover op te winden, was er niet. Nog voor de eerste gang van het diner geserveerd was, maakten we kennis met Cecilia Thorfinn die ons een verrassend inkijkje gunde in de communicatievraagstukken binnen en rond Eurojust. De toon was gezet.

Onder straffe leiding van Michiel Krijvenaar (senior consultant Public Affairs en lid Logeion-vakgroep Public Affairs) en Folkert Reith (programmadirecteur Logeion), spoedden we ons donderdagmorgen door de stromende regen richting Den Haag HS en aansluitend naar de Thalys onderweg naar Brussel.
Het programma stond donderdag in het teken va de Europese Commissie: het uitvoerende beleidsorgaan van de Europese Unie. Onze gids in Brussel is Klasja de Ridder, Deputy Head of Representation bij de Europese Commissie. Moeiteloos gidst zij ons door het gangenlabyrint van het immense Berlaymont-gebouw (een van de zeer, zeer vele EU-gebouwen) en introduceert zijn ons bij de sprekers. En ook dat zijn er veel en ze volgen elkaar in een moordend tempo op (no mercy!). Stuk voor stuk hebben zij boeiende verhalen. En stuk voor stuk zijn zij ook oprecht geïnteresseerd in onze vragen, meningen en opmerkingen. Vanaf Egbert Holthuis, die ons meeneemt naar het DG Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie, door naar Marlies Peeters, die haar inzichten deelt over het regionale beleid van de Europese Unie en dan met name de impact op projecten in Nederland. Na een korte (echt korte pauze) neemt Max Strotmann plaats achter de microfoon. Hij gaat direct het gesprek met ons aan over AI, digitale issues en eGovernment. Paolo Cesarini sluit af met een min of meer verontrustend betoog over de impact van Disinformatie. De dag wordt afgesloten met een prima diner, waarbij ook nog eens gasten aanschuiven. En niet de minsten: Tom Alkin (gedetacheerd nationaal expert bij de EC), Marcel Smeets (EU-consultant/lobbyist), Daniel Tanahatoe (communicatieadviseur ALDE), Dimitri Verhoeven (gedetacheerd Nationaal Expert bij de EC), Geert Wegman (beleidsadviseur interne markt Benelux) en Carolien Peeters (hoofd corporatie communicatiecampagnes EC). Het mag een wonder heten, dat we nog kans zagen om te eten tussen de boeiende gesprekken door. Het afzakkertje in de Ierse pub na afloop van het diner was op doktersvoorschrift, namelijk om de stembanden te smeren.

Vrijdagmorgen was er inderdaad geen tijd voor een rustig ontbijt. Bright en shining deelde Richard Sterneberg met ons zijn ervaringen als lobbyist in Brussel (correctie: boeiende ervaringen!). En toen brak het moment aan dat we vanaf de tribune een blik konden werpen op de plenaire zaal van het Europese parlement. (Ja natuurlijk maakten we selfies, ook bij de vlaggen in de centrale hal!). Niet veel later verraste Steve Clark (directeur communicatie) ons met zijn succesverhaal over de EU-campagne. Hierin voerde emotie de hoofdtoon, wat leidde tot een ongekend hoge opkomst tijdens de Europese verkiezingen, bij met name ook jongeren. (We were impressed!). Lara Wolters, parlementslid voor Nederland, sloot de ochtend af, waarna ons nog één programmaonderdeel wachtte. Maar wat voor één. We mochten onze opwachting maken bij de Permanente Vertegenwoordiging van de NL bij de EU en wel bij zijn woordvoerder Roy Kenkel. Persoonlijk vond ik dit gesprek het hoogtepunt van de trip. Dit is PA-3.0, met taal-acrobatiek op olympisch niveau. Wow!!

Het was treinreis terug naar Nederland behoorlijk rustig in ons treinstel. Persoonlijk kwam ik de afgelopen dagen ogen en oren tekort. Het smaakte zonder meer naar meer en ik kan deze trip alle communicatieprofessional aanraden. Het zet communicatiezaken in een ander, breder, interessanter perspectief. Met grote dank aan Folkert, Klasja, Michiel en Margriet.