Logo Zoeken

Prikkels - Het orakel van Grolloo

11 december 2018André Manning

Wat hebben Delphi en Grolloo nou met elkaar te maken? Niks zou je zeggen; de twee plaatsen liggen bijna 2700 kilometer uit elkaar en je doet er met de auto toch snel anderhalve dag tot twee dagen over om van de ene plek naar de andere te rijden. Over het ontstaan van het orakel van Delphi gaan verschillende versies de ronde. Het orakel functioneerde volgens de overlevering maar negen maanden per jaar (en dit telkens maar één dag per maand). Tijdens de drie wintermaanden was Apollo afwezig en nam Dionysos de bewaking van het heiligdom over. 

Andre Manning blog.jpg

Bij de naam Grolloo denken veel mensen aan een legendarisch blues album van Cuby and the Blizzards uit 1967 (mooi jaar overigens om ter wereld te komen, maar dat is een ander verhaal). Ruim vijftig jaar later is Grolloo een mooi Drents esdorp met een bluesfestival met een imposante line-up. Dat de geestelijk vader ervan ook van andere muziek houdt, is altijd leuk om nog even onder de aandacht te brengen. 

Grolloo is ook de woonplaats van Johan Derksen, die zich steeds vaker, gevraagd en ongevraagd, als alwetend medium presenteert: het orakel van Grolloo. Vrouwenvoetbal, muziek, Formule 1 op Zandvoort of de Elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden. Je kunt het niet bedenken of Derksen heeft er wel een mening over. Een paar weken geleden haalde het orakel van Grolloo zich woede, verdriet en teleurstelling op de hals. Een #sorryjohan-beweging ging viraal en werd door heel veel Nederlanders gesteund. Zelfs een minister kondigde aan met het orakel in debat te gaan. In een mum van tijd werd hij wat je een 'common enemy' zou kunnen noemen: de gemeenschappelijke vijand die uiteindelijk verbroederend werkt, zoals ooit door de Amerikaanse psycholoog Gordon Allport werd beschreven.

En wat ik mooi vond, is om te zien waar dit gevoel van een gemeenschappelijke vijand uiteindelijk toe leidde: heel veel mensen durfden - beter nog: wilden - 'en public' hun verhaal delen. Daarmee bewees Derksen de LHBTI+-gemeenschap en het maatschappelijk debat eigenlijk een dienst. Er wordt nu openlijk gesproken over de worsteling van een 'coming out' in onze schijnbaar tolerante Nederlandse samenleving. Ik weet niet of Derksen het zo had bedoeld, maar de uitkomst smaakt naar meer, misschien na de winterstop.