Logo Zoeken

Finalist aan het woord: 'Het idee klonk zo onwerkelijk, dat we besloten het te gaan doen'

1 oktober 2018Bouwe de Boer

In Friesland leeft het klimaatdossier net even iets meer dan in de andere provincies. Immers: wij willen de Elfstedentocht weer terug na 19 jaar onthouding. Het is dan ook aan de Friezen zelf om daar het heft in handen te nemen. En die kans kwam zomaar even voorbij! Leeuwarden ging meedoen aan de wedstrijd: welke stad in Nederland wordt Culturele Hoofdstad in 2018? Uiteindelijk werd het Leeuwarden en een energieprogramma was onderdeel van het totale programma.

Elfwegentocht_705x220.jpg

Dit was de kans om alle projecten die in Friesland spelen, te verbinden en er een spetterend energie-feest van te maken. De stichting Freonen fan fossylfrij Fryslân werd opgericht om buiten de politieke tentakels te blijven en actieve doeners uit de energiewereld werden benaderd om samen de schouders er onder te zetten. Dat werden de Freonen (vrienden) van fossielvrij Friesland. Al snel waren er meer dan 100 Freonen die ook financieel hun inbreng hadden.

Samen met studenten werd een brainstorm opgezet: hoe kunnen we in Fryslân een project gaan doen, waar geen Fries omheen kan, waar we over tien jaar van zeggen: dat was de ommekeer in de Friese energietransitie. De studenten bedachten: de Elfwegentocht. Twee weken feest zonder een druppel benzine of diesel. Twee weken fossielvrij reizen dus. Dat klonk zo onwerkelijk, dat we hebben besloten om het te gaan doen. Het interessante is, dat absurde projecten ook leiden tot absurde telefoontjes en gesprekken.

Zodoende werd de ingewikkelde puzzel steeds meer ingevuld. Toen NPO besloot elke dag te gaan uitzenden, werd het een project met nog weer een andere dimensie. De support groeide met de dag. Bedrijfsleven, dorpen, scholen en gemeenten ze haakten aan en bedachten steeds meer manieren om fossylvrij te reizen. Arriva ging meedoen, er kwamen tankstations met blauwe diesel, er ontstond een wedstrijd: wie bedenkt de gekste acties. 1 juli was de start en meteen was de pers alert en erg positief. Elke dag op de nationale zender NPO2 en maar liefst elke dat meer dan 500.000 kijkers.

Nu zijn we drie maanden verder en kijken we vooruit naar een vervolg. Want de roep daarom is groot. Nu is de wens om dit uit te breiden met Groningen en Drenthe. En dat is nou precies wat er zou moeten gebeuren. Meer dan 100.000 friezen hebben meegedaan, waarvan duizenden studenten en werknemers, gemeenten hebben nog zelden zo massaal samen aan een project gewerkt, De Elfwegentocht heeft Fryslân in beweging gebracht en deels ook de andere provincies. De samenwerking tussen de media, de Friese doeners en de communicatiekracht uit Amsterdam… Fryslân zal nooit meer hetzelfde zijn!

Finalist Galjaardprijs 2018
Deze blog is geschreven door Bouwe de Boer, projectleider fossylfrij Fryslân en initiatiefnemer/aanjager van de Elfwegentocht. Dit project is een van de vijf finalisten voor de Galjaardprijs 2018. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de Galjaarddag 2018 op 1 november. Ga voor meer informatie en aanmelden naar www.galjaarddag.nl