Logo Zoeken

Vijf finalisten Galjaardprijs 2017

19 april 2017Monique Neyzen

De aanleg van de Centrale As in Friesland, het Rotterdamse Citylab010, de campagne 113 Zelfmoordpreventie, de Week tegen de Kindermishandeling en de livestream van ziekenhuis Zuyderland. Dit zijn de vijf genomineerde projecten die strijden om de Galjaardprijs 2017, de prijs voor beste communicatie in het publieke domein. Sprekers tijdens de jaarlijkse Galjaarddag op donderdag 11 mei in Zwolle zijn burgemeester Koos Janssen van Zeist en wethouder Lot van Hooijdonk van Utrecht.

Koos-Janssen-Lot-Hooijdonk-Galjaard.jpg

Dit jaar waren er 54 inzendingen voor de Galjaardprijs. De regiojury's in elke provincie en de Galjaardcommissie nomineerden 30 projecten waar de vakjury de vijf finalisten uit heeft gekozen. "Wat ons bij de nominaties raakt is het krachtige beroep op transparantie en wezenlijk contact", zegt juryvoorzitter Guido Rijnja. "Participatie is het aftappen voorbij, het gaat om echte betrokkenheid en impact. Technologie kan enorm helpen om elkaar te bereiken en vooral te snappen wat mensen beweegt. Als jury zagen we dat de inzendingen prachtig de ontwikkelingen in ons vak illustreren.  De 30 nominaties zijn zonder meer een prikkelende etalage van publieke parels. Wat een rijke oogst, een inspiratiebron voor ons vak! Maar qua inspiratie èn innovatie èn impact gooien de vijf finalisten echt de hoogste ogen.”

De jury bestaat naast Rijnja uit Reint Jan Renes, lector crossmediale communicatie in het publieke domein aan de Hogeschool Utrecht en Vera de Witte, directeur Communicatie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Heidi van den Brink is, als winnaar van de Galjaardprijs 2016 met JIJ&Overijssel, gastjurylid.

Stem vanaf 24 april op je favoriete finalist
Op 11 mei wordt de Galjaarddag in het Provinciehuis Overijssel in Zwolle gehouden. Dan wordt naast de vakjuryprijs ook een publieksprijs uitgereikt. Welke finalist spreekt jou het meeste aan? Van 24 april tot en met 10 mei  kan iedereen via www.galjaarddag.nl stemmen. Annehilde Poiesz van de Galjaardcie doorkruist nu als videoreporter alle hoeken van het land om opnames van de finalisten te maken. Ze leggen uit wat speciaal is aan hun project en waarom jij op ze moet stemmen. De essentie van elk project kan je in 5x vraag en antwoord nalezen.  

Revolutie in de democratie?
De Galjaardlezing staat dit jaar in het teken van 'revolutie in de democratie'. Het is hoog tijd voor een doorbraak in het stijgende wantrouwen tegen politiek en bestuur. Maar hoe? Kom op 11 mei naar de Galjaarddag en hoor meer over de beweging van honderden burgemeesters, wethouders, raadsleden, actieve burgers, wetenschappers en ondernemers. Zij werken aan een nationale én lokale veranderagenda, genaamd Code Oranje. Wat is hier aan de hand? Wie zijn dit? Welke betekenis krijgt dit in de lokale democratie? En vooral ook: wat betekent dit voor het communicatievak? Sprekers Koos Janssen, burgemeester van Zeist, en wethouder Lot van Hooijdonk van Utrecht binden de kat de bel aan. Koos Janssen werkt als voorzitter van de VNG-werkgroep Democratie en Bestuur aan Code Oranje. Hij kijkt terug op zijn 40-jarige loopbaan in het openbaar bestuur. En houdt op de Galjaarddag een vlammend betoog mét oplossingen voor het ontstane wantrouwen in de politiek. Lot van Hooijdonk (in 2016 gekozen tot beste jonge bestuurder van het jaar) laat zien waar zij tegenaan loopt bij nieuwe vormen van democratie en geeft inspirerende en leerzame voorbeelden.

Kijk hier voor meer informatie over het programma van de Galjaarddag. Bekijk hier de vijf finalisten. Mis het niet en meld je snel aan. Bij de entreeprijs is het Galjaardboek 2016 'Communicatieverhaal halen' inbegrepen.