Logo Zoeken

Verslag bijeenkomst The Next Step: van jong talent naar strategisch adviseur

2 juni 2014Charlotte Bouman

Op woensdag 28 mei vond de Logeion Young Professionals bijeenkomst ‘The Next Step: van jong talent naar strategisch adviseur’ plaats bij de Gemeente Zaanstad. Een bijeenkomst waarbij in gesprek werd gegaan met Marlous Nooi, communicatieadviseur Gemeente Zaantad én CommunicatieTalent 2013, en Peter Knoers, senior partner HVR Group. De vraag die centraal stond was: Wat kunnen Young Professionals en Senior Professionals van elkaar leren als het gaat om professionele ontwikkeling en het bewandelen van je carrièrepad? Een ding weten we na deze bijeenkomst zeker: uitgeleerd raak je nooit!

LOGNW_LYP-The-next-step.jpg

Authenticiteit, lef en falen
Marlous Nooi vertelt vol enthousiasme en bruisende energie over zichzelf en haar ambities. Meteen opvallend is dat de ambitie van Marlous ver weg staat van haar werk als communicatieadviseur. Ze wilde vroeger altijd profvoetballer worden, helaas is dat niet gelukt. Maar de eerste vrouwelijke voorzitter van FIFA is een ambitie die bovenaan haar lijstje staat. ‘Het is misschien iets heel anders dan mijn werk als communicatieadviseur maar er zit zeker wel een overeenkomst in met mijn werk: ik wil mijn werk zo goed mogelijk doen en zoveel mogelijk uit mezelf halen.’ Die instelling heeft Marlous ver gebracht, op 28-jarige leeftijd is zij verkozen tot het Communicatietalent2013. Zelf had ze dit niet aan zien komen: ‘Ik zou mezelf niet zo snel een communicatietalent noemen, verstand van theorieën of modellen over communicatie heb ik bijvoorbeeld totaal niet. Ik doe wat nodig is om van mijn werk een succes te maken en blijf daarbij vooral mezelf.'

Voor Peter Knoers en ook voor de zaal is het al wel snel duidelijk waarom Marlous verkozen is tot talent. Marlous is iemand die er helemaal voor gaat en telkens nieuwe en creatieve manieren bedenkt om haar doel te bereiken. Daarbij staan hiërarchie of titels haar niet in de weg: ze zal er alles aan doen om mensen vanuit alle lagen van de organisatie te betrekken bij haar werk. Mooi voorbeeld hiervan is hoe ze het programma klimaat en de wethouder duurzaamheid 4 jaar geleden aan het twitteren kreeg: ‘De afdeling communicatie had dit afgeraden, maar gelukkig vond ik op mijn afdeling en in de wethouder medestanders. Daarom zijn we zelf maar begonnen.’

Verbinding maken en gelijk krijgen
Peter Knoers vertelt over hoe hij zichzelf herkent in Marlous: ‘Ook ik ging in het begin met volle vaart vooruit. Je wordt beter van buiten de gebaande paden te lopen, dat is precies wat ik Marlous zie doen’. Naarmate Peter ouder werd en ervaring op deed ging hij meer nadenken over hoe je ervoor zorgt dat je bereikt wat je wilt bereiken. En hoe je de kloof tussen gelijk hebben en gelijk krijgen kunt overbruggen. Een goede methode is om met open vragen jouw idee bij de ander in het hoofd te brengen. Peter vertelt ons over hoe belangrijk verbinding maken is in het vak, volgens hem is het zelfs de essentie van communicatie. Maar hoe maak je die verbinding? Volgens Peter doe je dat door te kruipen in de huid van de ander. Ook helpt een goede voorbereiding: ‘Ik zorg altijd dat ik, tot hoever het mogelijk is, alles en soms zelfs meer weet over het onderwerp van mijn gesprekspartner’.

Samen met de deelnemers raakten Marlous en Peter in gesprek over hoe belangrijk het is om jezelf te blijven en te blijven staan waar je voor staat. Tips van Marlous en Peter waren: ‘Geef niet op bij de eerste ‘nee’’, ‘een foute beslissing is beter dan geen beslissing’, ‘niet te snel willen groeien’, ‘durf kwetsbaar te zijn’ en ‘wees niet bang om een andere mening te hebben dan de rest’. Op het einde van de bijeenkomst gaven de deelnemers aan wat ze voor zichzelf uit deze bijeenkomst hebben gehaald en wat zij belangrijk vonden: ‘belang van de ander’, ‘eerlijk zijn over je eigen krachten’, ‘persoonlijkheid’, ‘in huid van de ander kruipen’, ‘(open) vragen stellen’ en ‘het maken van verbinding’.

Na de bijeenkomst werd er gezellig nageborreld. Logeion Young Professionals dankt de deelnemers voor hun aanwezigheid, de sprekers voor hun bijdrage en Gemeente Zaanstad voor hun gastvrijheid. We zien iedereen graag weer op een volgende bijeenkomst terug!

Bekijk de presentatie van Marlous Nooi