Logo Zoeken
Studiedag Utrecht

Klimaatcommunicatie in de praktijk

dinsdag 22 november 2022 van 13:00 uur tot 17:30 uur

Locatie

TNO
Princetonlaan 6
3584 CB Utrecht
Klimaat CommLab.jpg

(Deze bijeenkomst is vol, er is geen reservelijst)

Verandering van klimaat vraagt om verandering van gedrag. Daar ligt een enorme opgave voor het communicatievak. Reint Jan Renes (lector Psychologie voor een Duurzame Stad - Hogeschool van Amsterdam) gaf ons in een online college eerder dit jaar zijn analyse van de opgave, de tijdgeest en de rol die communicatie kan en moet gaan spelen bij klimaatvraagstukken.

Het druk bezochte college werd ook de aftrap van het Logeion CommLab Klimaat: geïnitieerd door Harry Louwenaar (communicatiestrateeg en procesbegeleider klimaat & verduurzaming) werkten 25 vakgenoten een half jaar lang gezamenlijk aan verdieping van concrete stappen die je kunt zetten met klimaatcommunicatie.

Op 22 november gaat het CommLab “live” en worden de inzichten gedeeld in een inspirerende en interactieve middag. Reint Jan Renes is uiteraard aanwezig en gaat in op het vergroten van de bijdrage vanuit gedrags- en communicatiekennis. Niels Kastelein (directeur Klimaat ministerie EZK) deelt zijn visie op de rol en bijdrage van communicatieprofessionals bij klimaatvraagstukken.

Deelsessies
Vervolgens vier deelsessies waarbij je volop ruimte krijgt voor kennisuitwisseling, inspiratie en natuurlijk uitbreiden van je netwerk:

Het narratief: hoe laat je woorden werken?
o.a. Geerte Paradies (gedragsonderzoeker TNO)

Bewonersgesprek: samen het wiel uitvinden
o.a. Julia van Liemt (communicatieadviseur HollandSpoor)

Klimaatburgerberaden: communicatieve do’s en dont’s
o.a. Marit Overbeek (communicatiemanager Heijmans)

Gedragspsychologie en de inzet van inwonerprofielen
o.a. Bas Koopman (coördinator energieparticipatie Nationaal Programma Regionale Energiestrategie-NPRES)

Meer inspiratie rond klimaatcommunicatie? Schrijf je dan ook in voor de online workshop Schrijf je eigen klimaatnarratief (31 oktober) of neem deel aan het CSC-webinar De energietransitie in Nederland (8 november).

En bezoek de website van de Nationale Klimaatweek en van het Landelijk Communicatie Netwerk Klimaat.

Over de sprekers

140312-111932-blauwgeel.jpg

Bas Koopman

Bas Koopman werkt bij NP RES (Nationaal Programma Regionale Energiestrategie) als coördinator van energieparticipatie.nl. Hij verzamelt en verspreidt het voortschrijdend inzicht over participatie in de energietransitie.
Geerte Paradies.jpg

Geerte Paradies

Geerte werkt als gedragsonderzoeker bij TNO op de afdeling Energietransitie Studies. Samen met haar collega’s van het Sociale Innovatie team doet zij onderzoek naar de mens en gedrag in de energietransitie. Haar specialisaties zijn duurzame leefstijlen en burgerparticipatie.
Harry Louwenaar vierkant.jpg

Harry Louwenaar

Harry Louwenaar is zelfstandig strategische adviseur en procesbegeleider. Was mede-oprichter en 17 jaar partner bij Maatschap voor Communicatie. Hij treedt regelmatig -en graag- op als 'gesprekskatalysator'. Was twee jaar voorzitter van de adviesraad Positionering van Logeion. Houdt van duiding en interactie. Heeft zich gespecialiseerd in het ontwikkelen van strategische communicatiecoalities.
julia-van-liemt.jpg

Julia van Liemt

Julia van Liemt is communicatieadviseur bij HollandSpoor. De opdrachten die zij doet, raken bij voorkeur aan duurzaamheid. Als young professional zit ze vol energie en is ze overtuigd dat communicatie erg belangrijk is in de stappen die we samen moeten zetten naar een duurzamere wereld. Met als achtergrond een master Communication Design for Innovation en een master Industrial Ecology heeft zij communicatief en inhoudelijk kennis van duurzaamheid.
Marit Overbeek.jpg

Marit Overbeek

Marit Overbeek is nieuwsgierig naar de verduurzaming en vernieuwing van de gebouwde omgeving en verhaalt over de mensen & maatschappelijke ontwikkelingen die daar invloed op hebben. Dit doet zij in haar werk als online storyteller voor bouwbedrijf Heijmans, waar ze collega's die pionieren in de schijnwerpers zet en helpt hun activiteiten zichtbaar te maken. Dit doet zij ook als actieve bewoner in haar woonplaats Utrecht, waar zij ijvert voor meer bewonersinvloed op hoe de stad wordt ingericht. In haar bewonersinitiatieven voor verbindingen en vergroening in haar eigen buurt zag ze hoe dit beter zou kunnen en sindsdien maakt ze zich, samen met andere Utrechters, hard voor écht samen stadmaken.
Niels Kastelein Directeur Klimaat EZK.jpeg

Niels Kastelein

Niels Kastelein is sinds maart 2020 directeur Klimaat van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Eerder werkte hij bij het ministerie van Financiën als adjunct-directeur van de afdeling Begroting en bij de gemeente Rotterdam als strategisch adviseur en programmaleider. Op zijn LinkedIn-profiel presenteert hij zich als ‘een Rotterdammer die werkt aan meer waarde voor de publieke zaak’.
Reint-Jan-Renes.jpg

Reint Jan Renes

Gedragswetenschapper Reint Jan Renes is lector Psychologie voor een Duurzame Stad aan de Hogeschool van Amsterdam. Met zijn lectoraat doet hij, vanuit concrete vraagstukken uit de praktijk, onderzoek naar de gedragspsychologie achter duurzaamheid. De diverse praktijkgerichte onderzoeksprojecten waar Reint Jan de afgelopen vijftien jaar bij betrokken is geweest, hebben hem geleerd dat voor effectieve gedragsbeïnvloeding je intrinsiek moet willen snappen wat mensen drijft en waar hun weerstand zit. In 2005 promoveerde Reint Jan in de sociale psychologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Tot begin 2019 was hij lector Crossmediale Communicatie in het Publieke Domein (Hogeschool Utrecht) en universitair hoofddocent Strategische Communicatie (Wageningen Universiteit). In 2018 zette het vakblad Communicatie Reint Jan op de derde plaats in de top 25 van meest inspirerende communicatieprofessionals in Nederland. Recent publiceerde hij ‘De Klimaatspagaat: over de psychologische uitdagingen van duurzaam gedrag’ (inmiddels ruim 2000 downloads).

TNO

Princetonlaan 6
3584 CB UTRECHT
Bekijk op Google Maps

Voor deze bijeenkomst is de Logeion-Waardebon niet geldig.

Kostenoverzicht
:
Leden: € 25,00
Young Logeion: € 10,00
Niet-leden: € 50,00

Prijzen zijn exclusief btw. Kosteloos annuleren is mogelijk tot en met 14 november 2022. 

Ben je nog geen lid? Meld je dan nu aan en profiteer meteen van de ledenprijs voor deze bijeenkomst.