Logo Zoeken
Workshop Gratis voor leden Online

Schrijf je eigen klimaatnarratief

maandag 31 oktober 2022 van 15:30 uur tot 17:00 uur
KLimaatnarratief_Waddinxveen_950x635 kopiëren.jpg

Wetenschappers waarschuwen al decennia voor de gevolgen van klimaatverandering, maar onze maatschappij lijkt maar weinig te verduurzamen. Het lijkt alsof we niet goed weten hoe we over klimaatverandering moeten communiceren met het grote publiek.

Een van de redenen hiervoor is, zo horen we steeds vaker, het gebrek aan een duidelijk en motiverend klimaatnarratief: een verhaal dat beschrijft wat de gevolgen van klimaatverandering zijn, hoe die te beperken en waarom, en wie daar een rol in spelen.

TNO heeft met een wetenschappelijke literatuurstudie onderzocht wat werkzame ingrediënten zijn van een overtuigend klimaatverhaal: een effectief klimaatnarratief, wat bijdraagt aan het bereiken van gedragsverandering (bijv. minder vlees consumptie) of acceptatie van klimaatbeleid (zoals een vleestaks). Ook is gekeken naar welke narratieven voorkomen in een aantal Nederlandse kranten.

Geerte Paradies (gedragsonderzoeker TNO-Energietransitie Studies) deelt de resultaten van deze studie. Je kunt daarna zelf aan de slag met je eigen klimaatnarratief aan de hand van de door TNO ontworpen handleiding.

Aan bod komen:
- Introductie: waarom is er nog geen goed klimaatnarratief?
- In vijf stappen naar je eigen klimaatverhaal
- Tijd voor vragen

Meer inspiratie?
Op 8 november het CSC-webinar De energietransitie in Nederland en van 31 oktober - 6 november de Nationale Klimaatweek. Werk je nog niet zo lang in de wereld van klimaatcommunicatie, kijk dan ook bij het Landelijk Communicatie Netwerk Klimaat met op 1 november een webinar dat je wegwijs maakt.

Over de sprekers

Geerte Paradies.jpg

Geerte Paradies

Geerte werkt als gedragsonderzoeker bij TNO op de afdeling Energietransitie Studies. Samen met haar collega’s van het Sociale Innovatie team doet zij onderzoek naar de mens en gedrag in de energietransitie. Haar specialisaties zijn duurzame leefstijlen en burgerparticipatie.

Prijzen

Niet-Leden
Gratis

Deze workshop is een bijdrage van het Logeion CommLab Klimaat aan de Nationale Klimaatweek. Deelname is gratis voor leden en niet-leden. 

Ben je nog geen lid? Meld je dan nu aan en profiteer meteen van de voordelen van je lidmaatschap.