Logo Zoeken
Logeion

Blog van de voorzitter: Koester het ambacht!

25 januari 2023Jos Govaart

De kop is eraf. Vorige week heb ik vele fijne vakgenoten gezien bij de nieuwjaarsbijeenkomst. De bijeenkomst had niet beter kunnen beginnen dan met het onderwerp humor. Madelijn Strick gaf ons een mooi inkijkje in de functie van humor en hoe gezond en effectief die stijl kan zijn. Zeker in een week die begon met Blue Monday is dat een prettige start van het communicatiejaar.

jos govaart 2023 3.png

Bij zo’n eerste blog ligt de dreiging van het writer’s block natuurlijk keihard op de loer. Soms moet je dan teruggrijpen op wetten van oude meesters. Schrijver Michel van Egmond gaf mij ooit de gouden tip. Als je iets van belang wil schrijven dan is er maar één methode: gaan zitten, en letters typen. En daarna ga je schrappen en schaven.

Wees niet de langzaamste van een sprong
Dat brengt mij op het punt van het ambacht van de communicatieprofessional. Met de opkomst van allerlei toepassingen van kunstmatige intelligentie zoals ChatGPT, slaat de schrik menigeen om het hart. Allerlei repeterende communicatie-activiteiten zouden dan door de robot gedaan kunnen worden. Daarvoor geldt wederom een simpele wet: zorg dat technologie je vriend wordt, en niet je vijand. Of een ander cliché: als je samen met een sprong reeën vlucht voor een hongerige leeuwin, dan moet je zorgen dat je niet de langzaamste bent.

En dus is het belangrijk dat je jezelf als communicatieprofessional blijft ontwikkelen. Je krijgt over het algemeen lol in het ontwikkelen van je vaardigheden als je in de gaten krijgt dat het zin heeft, dat je daadwerkelijk vooruitgaat. Daarvoor adviseren wij van Logeion de Logeion BNP (beroepsniveauprofielen). Die geven je een keurige grafische weergave van jouw ontwikkeling.
En nu ik toch met stokpaardjes bezig ben wil ik er nog graag een in de groep gooien: de beste strategie, is sowieso een strategie die goed uitgevoerd wordt. Je kunt nog zoveel mooie en goede plannen maken, het gaat uiteindelijk ook om de techniek. De techniek van een goed gesprek, de techniek van een goede toespraak. Het ambacht van een goede tekst. Het organiseren van een dialoog die echt leidt tot wederzijds begrip.

"We zijn er als beroepenveld vrij aardig in geslaagd om het belang van ons vakgebied te laten groeien de afgelopen jaren"

Erkenning voor de uitvoering
In het communicatievak kunnen we het heel veel hebben over een strategische stoel in de boardroom. We zijn er als beroepenveld vrij aardig in geslaagd om het belang van ons vakgebied te laten groeien de afgelopen jaren. Ik denk dat het ook heel goed is om veel eerbied en waardering te hebben voor de uitvoering en creatie van communicatie-activiteiten. Dat zou nergens – bij overheid, bedrijfsleven of bureaus – een sluitpost moeten zijn.

Rest mij om in deze eerste blog het voorgaande bestuur, onder leiding van Wieneke Buurman, heel hartelijk te bedanken. Zij hebben ontzettend veel taai werk verzet wat er toe leidt dat er een vereniging staat die zich nu druk kan maken om de kern van de zaak: het vooruitbrengen van het vakgebied. En het mooie is: iedereen heeft nu wel een mogelijkheid om mee te doen. Waarover zeer binnenkort meer!

Foto: Rick Arnold