Logo Zoeken
Logeion

Nieuw jaar, nieuwe doelen: breng de haalbaarheid in kaart met de BNP

10 januari 2023Eveline Waterreus

Een nieuw jaar brengt nieuwe doelen met zich mee. Niet alleen op persoonlijk vlak, maar ook op organisatieniveau wordt niet stilgestaan. En als leidinggevende ben je verantwoordelijk om, samen met je team of afdeling, deze doelen of KPI’s te behalen. Maar wat als je eigenlijk nu al weet dat dit lastig gaat worden? De teamscan helpt hierbij om de haalbaarheid in kaart te brengen. Aan de hand van de resultaten, kun je op een overzichtelijke manier zien waar en welke kennis in huis is en ook op welk onderdeel dit ontbreekt.

1101 BNP Website1_hr_visual_bnp_950x635.jpg

Maar de beroepsniveauprofielen (BNP) zijn er toch om inzicht te krijgen in je kennis? De BNP van vroeger stond bekend om het inzichtelijk maken van jouw kennis. Dit kan relevant zijn als je gaat solliciteren of een vacature schrijft en daar de juiste persoon voor wil aantrekken of als je een salarisschaal zou willen bepalen. De nieuwe BNP-tool kent veel meer mogelijkheden.

Nieuw: de teamscan
De vernieuwde tool heeft een ingebouwde teamscan en die geeft een resultaat weer van alle kennis die een team of afdeling in huis heeft. Dat betekent dus wanneer je (nieuwe) doelen en KPI’s vanuit het management opgelegd krijgt, je op een eenvoudige manier inzicht kunt krijgen in de haalbaarheid van die doelen. Is de kennis simpelweg niet in huis om deze doelen te behalen, dan kun je dat aantonen met een rapport dat uit de teamscan komt. Dit kan handig zijn als je op een feitelijke manier wil laten zien dat er nieuw personeel met specifieke kennis geworven moet worden of wanneer je extra fte zou willen inhuren. Naast de kennis die je in huis zou kunnen halen, breng je ook in kaart om welke specifieke kennis het gaat. Hierdoor kun je gericht op zoek naar (nieuwe) mensen om het team te verrijken.

Wat kun je nog meer uit de teamscan halen?
Wanneer je merkt dat er specifieke kennis mist in een team, zou je een scholingsbudget kunnen aanvragen of vrijmaken. Zo kun je medewerkers helpen bij hun groei en ontwikkeling om gezamenlijke ambities waar te maken.
Door eens in de zoveel tijd een teamscan te doen, kun je heel concreet en overzichtelijk zien wat de groei en ontwikkeling is binnen een team. Door de eerste scan te maken, krijg je een nulmeting. Alle andere scans zullen hierop een aanvulling geven.

Hoe werkt de teamscan?
Een persoon maakt in de BNP-tool een teamscan aan en verstuurt naar alle collega’s een uitnodiging. Deze uitnodiging staat al klaar in de scan. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is de e-mailadressen verzamelen. Om een teamscan aan te maken hoef je geen leidinggevende te zijn. Voor een teamscan kun je tot honderd mensen een uitnodiging sturen. Degene die een teamscan aanmaakt, ontvangt ook het eindresultaat in een rapport. Dit is vervolgens in pdf te downloaden.

Andere mogelijkheden in de BNP-tool
Naast de teamscan, kun je ook een scan maken voor jezelf. Hiermee breng je in kaart op welk niveau je je kerntaken uitvoert en wat je ontwikkelcompetenties zijn. De GAP-analyse laat zien waar je naartoe wil en de 360 gradenfeedback geeft inzicht in hoe anderen jou beoordelen.

Leden kunnen gratis gebruikmaken van de BNP-tool. Als niet-lid kun je ook de tool gebruiken. Hiervoor sluit je een abonnement af. Hiermee heb je onbeperkt toegang gedurende een jaar. Kijk voor meer informatie op https://www.logeion.nl/beroepsniveauprofielen