Logo Zoeken
Logeion

Nicht van Chiel Galjaard schenkt zijn zelfportret aan Logeion

12 januari 2022De redactie

Vlak voor de jaarwisseling heeft Guido Rijnja in Leiden het zelfportret van Chiel Galjaard opgehaald bij mevrouw M. de Jong–Galjaard. Zij is een nicht van Chiel, hun vaders waren broers. “Nu ook Chiels eigen broers zijn overleden hecht de 90-jarige mevrouw De Jong eraan dat het schilderij van Chiel niet zomaar verdwijnt. En dus nam ze contact op met Logeion”, vertelt Rijnja. “Hij was een van de oprichters van de vereniging, wist ze. Ik heb het portret opgehaald, en inmiddels een plekje gegeven in mijn werkkamer thuis."

chiel-galjaard-schilderij.png

Guido Rijnja had veel contact met Chiel toen hij in het bestuur zat van de VVO, een van de twee beroepsverenigingen waaruit Logeion ontstond. "Chiel heeft enorm veel betekend voor hét beroepsonderwijs; hij trok de eerste opleidingen van de vereniging van de grond met Frank Regtvoort van SRM, en hij richtte met Anne van der Meiden de eerste HEAO Communicatie op. Daarom werd na zijn dood in 2002 de Galjaardprijs opgezet, die jaarlijks naar het mooiste pareltje publieke communicatie gaat.

Mevrouw De Jong herinnert zich Chiel als een levendige, ondeugende en nieuwsgierige neef. Echt een schoolmeester, zei ze bij de overhandiging, en velen die les van Chiel hebben gehad herinneren zijn directe stijl. ‘Eerste antwoord altijd fout’, was een gevleugelde uitdrukking, want een vlot geuite, maar niet doordachte mening maakte hem obstinaat. Kritisch was Galjaard zeker als het om hem zelf ging, zo stelden we vast. Als het ging om goede voorlichting, om de boeken die hij schreef en de schilderijen die hij maakte”, aldus Rijnja.