Logo Zoeken

Stijging vraag naar communicatieprofessionals leidt tot recordaantal vacatures op Logeion.nl

10 augustus 2021De redactie

Logeion is inmiddels uitgegroeid tot het platform voor communicatiegerelateerde vacatures. Maandelijks worden tientallen vacatures op www.logeion.nl geplaatst met afgelopen maand een recordaantal van maar liefst 81! Dit record vroeg om verder onderzoek. Want wat is de aanleiding van de grote hoeveelheden aan vacatures? Ook delen we een aantal tips om de beste vacaturetekst te schrijven, zodat je als organisatie de juiste werknemers aantrekt.

Vacature paal pijlen 705x220.jpg

De stijging
Een enorme stijging in het aantal vacatures. Welke (economische) aanleiding speelt hierbij een rol? We vragen het Pascal Weidner, Business Unit Manager bij Adver-Online. “De grootste reden is corona", zo vertelt Pascal. "Wat je vooral ziet, is dat binnen de overheid veel vraag is naar communicatieprofessionals die zich richten op het informeren van het publiek. Dit geldt ook voor deelgemeentes. Daarnaast zie je een economische groei. Veel organisaties zijn dus op zoek naar werknemers en daardoor is er een schaarste, want er zijn meer vacatures, dan werklozen op dit moment. Om toch op te vallen is het belangrijk dat je als organisatie een goed werkgeversmerk hebt, want op die manier trek je (nieuwe) werknemers aan. De focus komt dus meer te liggen op employer branding binnen corporates en het mkb. En een belangrijk onderdeel van communicatie is employer branding. Je ziet dat communicatie steeds belangrijker wordt binnen organisaties en dat uit zich in de stijging van communicatievacatures.” 

“Je ziet in alle branches een toename," vervolgt Pascal. "Er is niet perse een branche of functie die er enorm uitspringt. In die zin het gaat gewoon goed met Nederland en daardoor willen organisaties weer (meer) personeel aantrekken. Om de juiste werknemer te vinden moeten ondernemers op andere manieren onder de aandacht komen in tijden waarin schaarste de norm is geworden. Het is dus belangrijk om je te onderscheiden van de concurrent. Want waarom kiest iemand voor jou? Het is echt een werknemersmarkt geworden en daardoor is het werkgeversmerk enorm belangrijk. Adver-Online helpt ondernemers om op de juiste manier naar buiten te treden. En daardoor werknemers aan te trekken die passen bij de organisatie waarvoor zij gaan werken”, aldus Pascal Weidner.

Meer openstaande vacatures dan werklozen in Nederland
Adver-Online plaatst regelmatig vacatures via Logeion. Pascal Weidner zegt: “Het wordt steeds lastiger om geschikte kandidaten te vinden voor onze opdrachtgevers, kandidaten worden steeds kritischer. Wij merken dat een vacature breder en langer uitgezet dient te worden vanwege COVID-19.” Vanessa Backer, manager van de marketingdata-afdeling, voegt daaraan toe dat er meer openstaande vacatures zijn dan werklozen in Nederland. Er is ook helemaal niks te merken van de jaarlijkse zomerdip. Het gaat gewoon door. Het is echt een hysterische markt momenteel. In de laatste week van juli zijn er ruim 105.000 vacatures geplaatst (bron: Jobfeed). Dit zijn overigens wel vacatures vanuit alle branches. Momenteel zijn er ongeveer 136.000 organisaties op zoek naar personeel”, aldus Backer. 

En waar letten opdrachtgevers momenteel eigenlijk veel op? Dus: welke skill is belangrijk? “Binnen de overheid zie je veel vraag naar medior en senior communicatieadviseurs die minimaal vijf jaar ervaring hebben. En vaardigheden als woordvoering en kennis van sociale media mag daarin niet ontbreken”, aldus Anne de Wit, Campagnemanager.

Tips bij het schrijven van een goede vacaturetekst
Doordat er zoveel vraag is naar personeel, is het belangrijk dat je vacature niet onder gesneeuwd wordt. Gelukkig kun je zelf veel doen om de zichtbaarheid van jouw vacature te vergroten. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je goed nadenkt over de functietitel. Wie is je doelgroep? En welke zoektermen zal de werknemer gebruiken die jij wil aantrekken? Richt je daar op. Als je een sterke functietitel hebt, is het vervolgens van belang dat je duidelijk bent in je functieomschrijving. Maak een opsomming met bullits, maar maak het niet te gek. Houd het bij maximaal vijf punten. En houd de tekst algemeen, want genderneutraal zijn is momenteel een groot thema. Schrijf dus niet dat je een communicatiemedewerkster zoekt, maar blijf neutraal.

Geef een salarishoogte of tenminste een indicatie mee. Uiteindelijk wil toch iedereen die op zoek is naar een (andere) baan weten of het salaris in lijn ligt met wat ze nu aan salaris krijgen. Iemand besteedt tenslotte veel tijd aan het schrijven van een motivatie, bijwerken van een cv en zich verdiepen in de organisatie. Weet je van tevoren al dat het salaris te ver uit elkaar ligt, dan bespaar je daar iemand veel tijd mee. Geef ook aan om wat voor soort dienstverband het gaat. En wat de mogelijkheden zijn m.b.t. het thuiswerken en kantoor. 

Vacatureteksten schrijven is een vak apart, want wil je de juiste werknemers aantrekken is het belangrijk dat je, je verplaatst in de doelgroep. Generatie Z schrijf je heel anders aan dan de babyboomers. Wil je de Millennial of Generatie Z aanspreken, dan is het belangrijk dat je vacature mobileproof is, aangezien deze doelgroep het merendeel op hun mobiel zit.

Tot slot, om zichtbaar te zijn in de oceaan aan vacatures, kan SEO niet ontbreken in je tekst. Zorg er dus voor dat je de juiste zoekwoorden gebruikt om maximale zichtbaarheid te genereren voor jouw vacature! En plaats je vacature op plaatsen waar jouw doelgroep zit. Ben je op zoek naar een communicatieprofessional, dan is Logeion daarvoor een goede plaats voor je vacature, want we bereiken maandelijks 25.000 communicatieprofessionals via onze kanalen.