Logo Zoeken

Guido Rijnja: "Als mensen het te snel met je eens zijn, moet je je achter je oren krabben"

19 augustus 2020De redactie

“Waar overheid is, steekt kritiek de kop op. En dat is maar goed ook, want waar is macht zonder tegenmacht. Geen verbinding dus zonder tegenbinding. Als mensen het te snel met je eens zijn, moet je je achter je oren krabben, zo stelt Guido Rijnja. En als we het hebben over de tegenstellingen in het land, dan zijn we nieuwsgierig naar de visie van Guido Rijnja. Dus leggen we een aantal vragen voor.

PubCom20_Spreker-GuidoRijnja_705x220px.png

We leven in een tijd waar tegenstellingen tussen groepen mensen zich verscherpen. Wat voor de één een kans is, is voor de ander een bedreiging. Hoe zie je dat terug in jouw dagelijkse werk?
Guido Rijnja: “Na al die jaren van maakbaarheid snakken mensen naar een overheid die zegt wat ze wel of niet weet of kan. Fascinerend om te zien hoe we mensen helpen (!) in stelling te brengen als ze verantwoordelijkheid willen dragen, maar niet weten hoe….”

Hoe zie jij de rol van communicatie? Zijn we actieve bruggenbouwers? Of hebben we vooral een luisterfunctie en kunnen we volstaan met onderstromen zichtbaar maken en gesprekken faciliteren?
“Dilemmalogica’ noemen we de aanpak om bij lastige opgaven aandacht te geven aan waar mensen zich zorgen over maken en met die kennis op zoek te gaan naar wat bindt en scheidt. Elke dag kun je bestuurders en ambtenaren op dat vlak meters helpen maken. Luisteren alleen is niet voldoende, hoe help je door te pakken?”   

Op 29 oktober sta jij op het podium, kan je alvast een tipje van de sluier oplichten: wat ga jij doen op Pubcom20? “Ik wil helpen bewijzen dat je meer bereikt door tegenbinding te organiseren.”

Op PubCom staat praktijk centraal. Heb je drie praktische tips hoe je met communicatie kan bijdragen om vanuit een verdeelde samenleving naar een gedeelde toekomst te komen?
“Ja, zeker. Ik zou drie tips willen meegeven:
Wie ergens tegen is, is ook ergens voor: snor dat op.
Schrap het begrip doelgroep: zie mensen niet als consument.
Ga bij jezelf na wat je ergens van vindt, voordat je anderen aftapt.”

Op 29 oktober, tijdens het online congres Publieke Communicatie (PubCom20), deelt Guido Rijnja zijn kennis. Guido werkt bij de Rijksvoorlichtingsdienst als adviseur communicatiebeleid en was tot vorig jaar voorzitter van de jury van de Galjaardprijs. Hij promoveerde in 2012 op een proefschrift over ‘genieten van weerstand’. Daarmee is Guido een waardevolle spreker die niet mag ontbreken aan het programma als we het hebben over het thema ‘verdeelde samenleving, gedeelde toekomst’.

Momenteel is de organisatie druk bezig met het verder vullen van het programma. Wil je alvast een kijkje nemen op de website of gewoon direct je ticket aanschaffen? Dat kan op www.pubcom.nl.