Logo Zoeken

Zuyderland live! wint Galjaardprijs 2017

11 mei 2017Britt de Rooij

Zuyderland live! heeft donderdag de Galjaardprijs 2017 gewonnen. Zuyderland live! laat zien dat je met lef, vakmanschap en weinig middelen verbinding kan maken met de buitenwereld. De prijs voor de beste casus binnen de publieke communicatie wordt jaarlijks toegekend door Logeion, de Nederlandse beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals.

Na een intensief juryberaad, was de jury het met elkaar eens. Juryvoorzitter Guido Rijnja: “Het niveau van alle finalisten was dit jaar opvallend hoog. Zuyderland live! zorgt voor impact bij iedereen: de organisatie, het publiek en de communicatieprofessional. Uiteindelijk is deze case communicatie in de meest pure vorm, door live uit te zenden met één hulpmiddel en een goedwerkend platform. De werkelijkheid staat centraal door te laten zien wat er gebeurt in een besloten wereld.”

Zuyderland live! is heel trots op het winnen van de Galjaardprijs. Stef Petit (RVE manager Communicatie & Marketing van Zuyderland): “Zuyderland live! vraagt om een open houding in een wereld van beslotenheid. Binnen vijf jaar willen we de wereld van beslotenheid opengebroken hebben. We hebben tot nu toe al meerdere live-uitzendingen via Facebook gehad en gaan er nog meer doen. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen kijken nu met interesse toe naar wat wij doen en de resultaten ervan. Tegen de Raad van Bestuur en de medische specialisten zeg ik: geef mij het vertrouwen om dit te doen.”

Publieksprijs
Zuyderland live! won ook de publiekprijs. Er werden in totaal 6426 stemmen uitgebracht en Zuyderland Live! kreeg 38,7% van de stemmen. De overige vier finalisten voor de Galjaardprijs waren: 113 ZelfmoordpreventieCityLab010 en De Centrale As/Foarút oer de As en Week tegen de Kindermishandeling. De vakjury van de Galjaardprijs koos de vijf finalisten uit de 30 nominaties van de Galjaardcommissie. Criterium voor deze keuze was de mate waarin projecten zich onderscheiden door inspiratie, innovatie en impact. Dit jaar werden 54 projecten ingezonden voor de Galjaardprijs. 

Galjaardlezing: van wenselijkheden naar werkelijkheden
De  Galjaardlezing werd dit jaar verzorgd door Koos Janssen, burgemeester van Zeist en voorzitter van de werkgroep Democratie en Bestuur van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Met deze werkgroep werkt Janssen aan een actie- en ontwikkelprogramma voor de lokale democratie, genaamd Code Oranje. In zijn betoog ging hij in op de veranderingen in de lokale democratie, hoe de kloof tussen publiek en politiek te dichten door middel van een burgerakkoord en tal van andere vernieuwingen. “Een goedlopende democratie draait om samenspel. Samenspel vraagt om ontmoeting en in gesprek gaan. De essentie van de democratie is dat mensen het leven, leven dat zij graag willen leven. Door samenspel ontmoeting en gesprekken kom je er daadwerkelijk achter wat het goede leven is, het fundament van de democratie.” 

De Galjaarddag vond plaats in het Provinciehuis Overijssel in Zwolle en werd mede mogelijk gemaakt door Publiquest en Provincie Overijssel. Dagvoorzitter Frithjof de Haan (communicatiestrateeg, oprichter van Maatschap voor Communicatie en bestuurder bij Publiquest). De Galjaarddag is vernoemd naar Chiel Galjaard, pionier van het vakonderwijs over overheidscommunicatie en oprichter van een van de voorlopers van Logeion, de Vereniging Voor Overheidscommunicatie. Hij overleed in 2002, in dat jaar werd de prijs ingesteld.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Voor meer informatie over de Galjaardprijs of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Logeion, tel: 070 - 346 7049 / 06 - 3650 9993 of mail naar: info@logeion.nl.

Meer informatie over de Galjaarddag: www.galjaarddag.nl.