Logo Zoeken
Interview

Sneak preview C: De afdronk van 38 jaar communicatie

22 februari 2023Sander Grip

Noud Bex, mister crisis, ging begin 2023 met pensioen. Hij was vergroeid met crisiscommunicatie, al doet het bureau dat zijn naam draagt (waar hij nu deel uitmaakt van de Raad van Advies) veel meer dan dat. Voor C blikt hij terug op zijn carrière en kijkt vooruit naar de uitdagingen die aan de poorten van het vak rammelen. Met een glas bier, want in Bex schuilt ook een zytholoog, oftewel een gecertificeerd bierkenner. Bex bespreekt zes thema’s, waar hij een bijpassend proefglaasje bier bij gekozen heeft.

Noud Bex 2023 Eran Oppenheimer.jpg

Een van de onderwerpen, is technologisering. Bex: “Ik heb de opkomst van het internet nog mogen meemaken. We stonden met onze oren te klapperen, en er waren mensen die riepen dat het wel zou overwaaien. Zij hebben keihard ongelijk gekregen. En nu zitten we weer op zo’n keerpunt. Zaken als metaverse en artificiële intelligentie hebben in mijn ogen een veel grotere impact dan het internet toentertijd had. We staan op een kruispunt, maar momenteel zitten we te veel af te wachten wat er gaat gebeuren.

'Dat moet komen vanuit oude ambachten die we langzaam maar zeker bij het grofvuil aan het zetten waren'

We moeten de komende jaren een aantal basiswaarden herontdekken. Werkelijk waardevrij luisteren, goed kunnen schrijven, écht verbinding maken. Dit is harder nodig dan ooit. Kijk naar polarisatie in de samenleving; technologische vooruitgang gaat daar geen antwoord op geven. Dat moet komen vanuit oude ambachten die we langzaam maar zeker bij het grofvuil aan het zetten waren. De toekomst van ons vak ligt in de thema’s: gezonde specialisatie, verbinding met andere vakgebieden en het inzetten van oude ambachten in tijden van steeds snellere technologische vooruitgang.” Bij die constatering is een bokbier op zijn plaats, stelt Bex. “Een seizoenbier dat staat voor het tijdelijke, het onvoorspelbare. Dat is ook waar technologie voor mij voor staat. Je weet niet waar het heen gaat en volgend seizoen kunnen we nieuwe, onverwachte wegen ingeslagen zijn. En je moet daar toch rekening mee houden, door flexibel te blijven en het lef te hebben mee te bewegen op de golven van die technologische vernieuwingen.”

Benieuwd naar de overige thema’s die Bex bespreekt? Je leest het in de nieuwste editie van C, die vanaf 3 maart op de deurmat valt.

Foto: Eran Oppenheimer