Logo Zoeken
Boekrecensie

Change made simpel - Michiel van Delen & Ilse van Ravenstein

1 september 2022Christel Berkhout

Een boekje op ansichtkaartformaat. Het thema: leidinggeven aan veranderen. Even was ik verrast, gewend als ik ben aan dikke pillen over deze materie. Tegelijkertijd past deze uitvoering naadloos bij het “eenvoudig denkkader” dat de auteurs schreven. Hun basis vormt de honderden veranderingen die ze in de afgelopen 30 jaar meemaakten en begeleidden.

Change_made_simple_boekrecensie.jpg

Vier woorden staan centraal om veranderprocessen te begrijpen. Dat is het uitgangspunt. Bij richting, ruimte, actualiteit en mogelijkmakers horen centrale vragen, die je als (bege)leider van veranderprocessen steeds opnieuw kunt stellen. Nadrukkelijk een niet-veranderkundige benadering. Ook geen beschouwing of adressering van patronen en onderstromen. Vandaar het ‘simpele’ en de ‘eenvoud’.

Het effect op mij als lezer is toch dat ik mij steeds afvraag: is het echt zo simpel? Wat mist hier? Zit er écht geen addertje onder het gras? De vele praktijkvoorbeelden die de uitgave larderen vormen echter de bewijsvoering van de gekozen rode draad. Ze schetsen hoe mensen in organisaties komen tot concrete veranderingen in werken en samenwerken.

Uiteindelijk koos ik twee van die A6 pagina’s uit en plakte daar een post-it tussen. Die vind ik  inderdaad in zijn eenvoud behulpzaam als ik een (bege)leidende rol vervul en betere keuzes wil maken bij een organisatie in verandering.

Titel vh boek:             Change made simple

Auteur(s):                   Michiel van Delen & Ilse van Ravenstein

Uitgever:                    Commotion Publishing

Jaar van uitgave:       2022

ISBN-nummer:           978 908 257 996 3            

Aantal pagina’s:         96

Kosten:                       € 19,94                         

Datum recensie:         22 augustus 2022

Gerecenseerd door:  Christel Berkhout

Aantal sterren:            3 sterren

'Change made simple' ook lezen