Logo Zoeken
Blog

Leren loslaten loont

16 augustus 2022Mariƫtte Pasman-Sporry

Leren is loslaten en durven toegeven dat je niet overal even goed in bent. En: er bewust voor kiezen waar je jezelf in wilt verbeteren. Makkelijk om te zeggen, moeilijk om te doen. Zeker als het iedere dag razend druk is en je werk onverwacht alle kanten opgaat. Iets wat vaak voorkomt bij het communicatievak. Opgedane kennis en ervaring van afgelopen jaren zijn wel superhandig en wijzen de weg om snel een route te kiezen. Nuttig en nodig, alleen niet bij alles.

Mariette-Pasman.jpg

Soms ervaar ik het als een sta-in-de-weg wanneer ik bijvoorbeeld trends en maatschappelijke opgaven wil vertalen naar mijn dagelijkse werk. Dat kan niet als ik alles blijf doen zoals ik het nu doe. Daarom loont het voor mij om sommige oude werkwijzen en gewoonten los te laten en ruimte te maken voor iets nieuws. Om zo te voorkomen dat het gaat zoals Albert Einstein ook al wist: wanneer je blijft doen wat je al deed, krijg je wat je kreeg. En dat helpt me nou juist niet verder bij vernieuwing!

Inspiratie om anders leren te denken en te werken in het communicatievak is er genoeg; online en gelukkig ook weer live, zoals tijdens C-day met de communicatietrends van Logeion. En vergeet niet de webinars, blogs, bijeenkomsten, vakliteratuur en onderzoeken, die in overvloed te vinden zijn via internet. Denk bijvoorbeeld aan het onderzoek van de Europese Communicatiemonitor 2022 en het onderzoeksproject over strategisch communiceren tijdens een issuestorm. Een aanrader vind ik de videoserie van the Peer Review. Hierin delen professionals kort en krachtig – en met zichtbaar plezier – hun inzichten en overtuigingen over communicatiethema’s. Allemaal ter inspiratie en om van te leren. De vraag is alleen: waar begin je om dit te vertalen naar jezelf? Naar een andere aanpak in je dagelijks werk om te anticiperen op nieuwe ontwikkelingen? Hoe kom je erachter wat je wilt vasthouden, omdat het nodig is of energie geeft? Of wat je echt wilt leren, omdat je er helemaal niets van afweet terwijl dat wel zou moeten?

"Wanneer je blijft doen wat je al deed, krijg je wat je kreeg" -  Albert Einstein

Het heeft mij geholpen om de Beroepsniveauprofielen (BNP’s) en bijbehorende BNP-tool van Logeion te gebruiken om antwoord te krijgen op deze vragen. Met deze tool kun je online de eerste stap zetten om inzicht te krijgen in waar je staat en wat je doel is. Om te bepalen wat je los wilt laten om ruimte te maken voor iets nieuws. Het loont echt om een krap uurtje hiervoor uit te trekken. Om vervolgens te kunnen bepalen wat je nodig hebt als volgende stap voor je ontwikkeling. Zodat je als communicatieprofessional op tijd klaar bent om positie te kiezen en richting te geven. Dan zal je merken dat leren loslaten loont!

Meer weten over de BNP-tool?
De BNP-commissie heeft de afgelopen periode de tool vernieuwd en uitgebreid met ondermeer 360 gradenfeedback, een GAP-analyse en de mogelijkheid van een teamscan. Hiermee kun je je huidige werksituatie vergelijken met je gewenste situatie, voor jezelf en binnen je team. Daarmee krijg je inzicht in de kerntaken en competenties waar je extra aandacht aan moet besteden. En op welk niveau je verder wilt groeien, als persoon en als team. Houd de kanalen van Logeion in de gaten om te weten wanneer deze nieuwe versie gratis beschikbaar is voor Logeion-leden.