Logo Zoeken
Interview

‘Zonder passie worden de grote opgaven in de wereld niet opgelost’

8 juni 2022De redactie

Nelleke Barning is een van de hoofdgasten op C-day22, het nationaal vakcongres voor communicatieprofessionals op 23 juni. In het dagelijks leven is ze Director Global Communications & External Affairs Nutrition bij DSM. Haar grote zorg in deze tijd is hoe te voorkomen dat mensen massaal bij de pakken neer gaan zitten en dat de spirit om vooruit te komen, om dingen beter te maken, verdwijnt.

Nelleke-Barning.png

We leven in een ingewikkelde tijd waar de ene crisis de andere opvolgt: een wereldwijde pandemie, een veranderend klimaat en recent de oorlog in Oekraïne. Hierdoor verschuiven machtsverhoudingen, daalt vertrouwen in instituties en ontstaan er spanningen. Wat zie jij – vanuit je eigen expertise en achtergrond – als de grootste opgave waar we voor staan?

“De grootste opgave is dat er niet slechts één opgave is. VUCA (volatile, uncertain, complex, ambiguous) leek een modewoord, maar is nog nooit zo’n werkelijkheid geweest. Mijn ambitie is om de mensen waar ik, al is het maar een klein beetje, invloed op kan uitoefenen zoals de medewerkers en stakeholders van DSM, maar ook mijn eigen vrienden en familie perspectief te bieden dat je altijd iets kunt bijdragen. Al voelt het soms als een druppel op een gloeiende plaat. Nu ik er zo over nadenk, is dat misschien wel de grootste opgave waar we voor staan: hoe voorkomen we dat mensen massaal bij de pakken neer gaan zitten, en de spirit om vooruit te komen, om dingen beter te maken, verdwijnt. Want zonder passie en actiebereidheid kan geen enkele van de grote opgaven in de wereld opgelost worden.”

"Mijn ambitie is de mensen waar ik invloed op kan uitoefenen, het perspectief te bieden dat je altijd iets kunt bijdragen"

Complexe opgaven kun je niet zelf oplossen. Je moet multidisciplinair met elkaar aan de slag, samen met direct betrokkenen. Wat zie jij als een belangrijke rol voor communicatieprofessionals?

“Communicatieprofessionals zijn verbinders – ze brengen disciplines en mensen bij elkaar. Ze zijn ook katalysatoren die uit zo’n multidisciplinair proces de kern kunnen halen, en daarmee implementatie kunnen versnellen. En ze zijn de ogen en oren naar buiten – welke ontwikkelingen hebben invloed op wat wij aan het doen zijn, en zijn er misschien nog andere stakeholders die een bijdrage kunnen leveren?"

Een dilemma is een aanstormende stier met twee horens, iedere keuze is pijnlijk. Als je momenteel naar je eigen werk kijkt, wat is voor jou een dilemma waar je hoofdbrekens van krijgt?

“Misschien niet een groots en meeslepend voorbeeld, maar wel een heel actueel dilemma in internationale organisaties: na meer dan twee jaar corona willen we zo graag weer bij elkaar komen – en nu zitten onze collega’s in China in de zwaarste lockdown ooit, en kunnen niet eens hun huis uit. Houd je daarom alle internationale bijeenkomsten virtueel ­– en creëer je daarmee gelijke omstandigheden voor iedereen of kies je voor een hybride vorm, waarbij iedereen buiten China bij elkaar kan komen, en alleen de Chinese collega’s niet. Hiermee bied je zo’n 80 procent van de mensen de gelegenheid om weer echt bij elkaar te komen en te verbinden, maar een kleine groep wordt buitengesloten. In de praktijk kom je geregeld dergelijke dilemma’s tegen.”

Op 23 juni 2022 spreekt Nelleke Barning op C-day22, het nationaal vakcongres voor communicatieprofessionals, dat plaatsvindt in Spant te Bussum.

Kom meer te weten over C-day22 en bemachtig jouw ticket.