Logo Zoeken
Interview

Kun je een goed gesprek hebben met een robot?

1 juni 2021De redactie

Ze had nooit gedacht dat ze onderzoek zou doen naar technologie als bondgenoot. Lotte Willemsen, professor in Applied Science aan de Hogeschool Rotterdam, zou danseres worden en ging op haar tiende naar de balletacademie. "Daar leerden we vooral hoe we netjes in rijen precies in het gelid moesten bewegen. Dansen, wat een heel menselijke activiteit is, werd iets heel mechanisch. We waren robots." Achteraf is daar haar fascinatie voor het thema 'mens en techniek' begonnen. Want: wat is menselijk? Wannéér is iets menselijk? En kun je met techniek ooit menselijk communiceren?

Lotte Willemsen 705x220.jpg

Tijdens de C-week is Lotte Willemsen een van de sprekers op Clubhouse. Tijdens de sessie op 23 juni om 12.00 uur gaat ze met een panel in gesprek over de dialoog tussen mens en machine. In de aanloop naar de C-Week alvast een kort gesprek met Lotte.

De juiste vragen stellen
Lotte vertelt: "Kun je een goed gesprek voeren met een (ro)bot? Met mijn onderzoeksgroep doe ik onderzoek naar precies dit thema: hoe kun je met digitale content en conversaties mensen betrekken, (ver)binden en positief beïnvloeden? Hoe kun je digitaliseren met de menselijke maat? Wat ik heb ontdekt is dat het heel belangrijk is om de juiste vragen te stellen. Vaak reageren we vanuit angst: we voelen ons bedreigd door artificial intelligence. Sterker nog, als communicatieprofessional vraag je je misschien zelfs af: worden we straks vervangen door robots? Maar ik heb geleerd om de vraag anders te stellen: wat ís eigenlijk menselijkheid? Wat zorgt er nou voor dat iets menselijks is en: hoe kan je dat bereiken door de samenwerking tussen mens en technologie?"

De rol van de communicatieprofessional
"Veel vakcollega’s denken dat mensen nog altijd betere gesprekspartners zijn dan machines. Toch is er met een chatbot of A.I.-assistent óók een goed gesprek te voeren. Als deze maar zo ontworpen wordt dat ze natuurlijk, behulpzaam en overtuigend zijn in de communicatie met gebruikers. En precies dat kunnen wij communicatieprofessionals! Het wordt tijd dat we ons dus ‘er tegenaan gaan bemoeien’, in plaats van in de weerstand te schieten. Het is mijn overtuiging dat communicatieprofessionals een hele belangrijke rol kunnen spelen in een AI-gedreven toekomst. Daarom zie ik ook erg uit naar het gesprek straks tijdens onze Clubhouse-room", aldus Lotte.

Tijdens het gesprek gaan we in op de vraag hoe wij als conmunicatieprofessionals deze plek kunnen claimen. Hoe begin je? Waar begin je? Iedereen is van harte welkom om mee te praten, ervaringen uit te wisselen, elkaar aan te moedigen, of gewoon te luisteren.

Panelgesprek op Clubhouse: 23 juni om 12.00 uur
In de Clubhouse-room op 23 juni praten we verder over de dialoog tussen mens en machine. In het panel: Lotte Willemsen (Kenniscentrum Creating010), Marije Brom (spreker AI en ethiek) en Hans van Dam (Conversation Design Institute).

 Zeker weten dat je de Clubhouse sessie niet mist? Klik op onderstaande link zodat je je vast kan abonneren via het ‘belletje’. De Clubhouse-room is bereikbaar voor Android- en Apple-gebruikers

NB: Dit interview is een samenvatting van een podcast-interview met Lotte Willemsen in De Communicatie Podcast. Het hele gesprek luisteren? Beluister via onderstaande link deze podcast.