Logo Zoeken
Interview

Youssef Eddini: Tijdens C-week21 in gesprek met vakgenoten over de Logeion-communicatietrends

18 mei 2021De redactie

"Je nieuwsgierigheid de vrije loop laten gaan en zichtbaar maken hoe leuk en hoe ingewikkeld de praktijk is waar we allemaal in werken." Youssef Eddini, Communicatiestrateeg bij Van Luyken, gaat tijdens C-week21 in gesprek met verschillende vakgenoten. Tijdens deze trendsessies gaan zij, vanuit nieuwsgierigheid om te blijven leren, met elkaar in gesprek over de Logeion-communicatietrends. En jij krijgt, als deelnemer van C-week, meer inzicht in de persoonlijke ervaringen en inzichten uit de praktijk van andere communicatieprofessionals.

Youssef Eddini 705x220.jpg

Youssef, jij bent dit jaar de host van een aantal online kennissessies over de communicatietrends. Hartstikke fijn dat je dit doet. Hoe gaan deze sessies eruit zien en wat kunnen deelnemers verwachten?
Youssef: “Vooral eervol dat ik gevraagd ben om bij te mogen dragen aan C-week21! Want wees eerlijk: wat is er leuker dan in gesprek gaan met collega-vakgenoten? Je nieuwsgierigheid de vrije loop te kunnen laten en zichtbaar maken hoe leuk en ook hoe ingewikkeld de praktijk is waar we allemaal in werken? Tijdens C-week ga ik iedere dag een vakgenoot interviewen, waarbij ik op zoek ga naar het ‘eerlijke verhaal’. Welke ervaringen heeft hun werk de afgelopen periode gekleurd, welke professionele dilemma’s moesten ze onder ogen zien en hoe zijn ze daarmee omgegaan? Deze gesprekken zijn het meest interessant en daar leren we het meest van. Daarnaast ga ik de persoonlijke ervaringen en inzichten verbinden aan de drie communicatietrends van Logeion. Helpen die communicatietrends bij het duiding geven aan de uitzonderlijke corona-periode waar we nu in zitten? Of zijn de geformuleerde trends op onderdelen aan herziening toe? We gaan het ervaren!”

Kun je al iets over de vakgenoten vertellen die je gaat interviewen?
Youssef: “Zeker! We hebben onze gasten uitgenodigd op het bijzondere perspectief dat ze gaan inbrengen. De eerste trend is 'Verdeelde samenleving, gedeelde toekomst'. Een zeer herkenbare trend en fascinerend onderwerp om de tanden in te zetten samen met Herman Wiersema, hoofd Communicatie NCTV en Nationaal Crisiscentrum. Herman Wiersema heeft vanuit zijn rol niet alleen dagelijks te maken (gehad) met die verdeelde samenleving en al die meningen in Nederland over corona-bestrijding. Als ervaren vakspecialist heeft hij ongetwijfeld ook ideeën over hoe je vanuit verschillen toch kan werken in de richting van een gedeelde toekomst.

De tweede trend, 'Technologie als bondgenoot', is de leidraad voor mijn interview met Jaap de Bruijn, stakeholdermanager bij Coöperatie VGZ en sinds kort voorzitter van het Logeion-trendteam. We gaan het hebben over risico’s, dilemma’s rond privacy en over alogaritmes. Ik ga hem vooral vragen naar alle mogelijkheden die we nu hebben en wat we daar als professionals mee kunnen en wellicht ook moeten. 'Welkom in de belevingswereld' is de derde trend. Om aan te sluiten bij de belevingswereld en meer impact op gedrag te hebben, is inzicht in gedrag noodzakelijk. Communicatie brengt geen boodschap over, maar ís de boodschap. Ik ga daarover in gesprek met Liza Luesink van Duwtje. Ik heb zoveel vragen en ik ga ze allemaal stellen…”

Wat is in jouw ogen de communicatietrend die ook de komende jaren van grote invloed zal zijn op ons vak?
Youssef: “Ik volg de ontwikkelingen en de actualiteit natuurlijk op de voet. Als communicatieprofessional is dat een tweede natuur geworden. Ik zou niet anders kunnen en ook niet anders willen. Omdat je de hele tijd bloot wordt gesteld aan al die informatie is het belangrijk rust en tijd te nemen voor reflectie. En die rust moet je inbouwen, die komt niet vanzelf. Gesprekken zoals ik die ga voeren voor C-week21 gaan mij natuurlijk ook weer helpen om mijn gedachten te ordenen, eigenlijk moet je mij deze vraag na afloop stellen. Maar vooruit, als ik nu toch een thema moet noemen waarvan ik denk dat die aan invloed gaat winnen, dan is dat het onderwerp inclusieve communicatie. Als de signalen mij niet bedriegen gaan we dit onderwerp veel tegenkomen op de vak-agenda.”

Bekijk hier het hele programma van C-week21!