Logo Zoeken
Interview

Bubbels, complotten, wappies en gekkies

18 mei 2021De redactie

Op maandag 21 juni, de eerste dag van C-week, geeft Madeleijn van den Nieuwenhuizen een inspirerend topcollege. Madeleijn verzorgde eerder dit jaar een online issuelezing over waanzin en waarheid. Een lezing die Logeion samen met Issuemakers organiseerde en waar ruim 500 vakgenoten tot het einde van de sessie bleven luisteren. Waarheid en waanzin, complottheorieën en bubbels. We vroegen aan Madeleijn waar voor communicatieprofessionals een taak ligt in dit spanningsveld.

Madeleijn van den Nieuwenhuizen 705x220 bewerkt.jpg

“Met de toename van complottheorieën is de tendens ontstaan van mensen die daarin geloven weg te zetten als wappies en gekkies. Ik vind dat een zwaktebod, hoewel ik de frustratie natuurlijk wel kan begrijpen. Als een toren omver wordt getrokken vanwege de veronderstelde samenhang tussen 5G en corona dan snap ik dat het heel verleidelijk is om te zeggen ‘die wappies zijn gek’.
Maar daarmee ontdoen we ons van de verantwoordelijkheid bruggen te blijven slaan. Ga als communicatieprofessional de vervreemding tegen, probeer de verleiding te weerstaan om bepaalde groepen in de samenleving te behandelen alsof ze niet voor rede vatbaar zijn. Juist in deze tijden van polarisatie: houd deze mensen binnenboord. Ga niet mee in dat polariserende gescheld of neerbuigend woordgebruik – zelfs in de politiek is een verharding van het lexicon waarneembaar – maar zoek naar overeenkomsten en toon empathie waar mogelijk.”

Madeleijn van den Nieuwenhuizen is rechtshistoricus en mediacriticus. Na haar Master in politieke geschiedenis aan Columbia University in New York is ze gaan werken aan de City University of New York, waar ze onderzoek doet naar rechtsgeschiedenis en politieke corruptie. Op haar Instagram @Zeikschrift stelt ze misstanden in de Nederlandse media aan de kaak.

Het volledige interview met Madeleijn kun je lezen in de C die vanaf 28 mei verschijnt. Meer informatie en tickets voor C-week21 kun je vinden op https://c-day.nl/.