Logo Zoeken
Blog

Coronacommunicatie kabinet blijft onnavolgbaar

21 april 2021Wieneke Buurman

Het kabinet gaat de coronamaatregelen versoepelen. We mogen ’s middags op een terras gaan zitten, de avondklok wordt opgeheven, we kunnen weer zonder afspraak gaan winkelen en we mogen weer twee in plaats van één gast thuis ontvangen. Hoera! Dus we hebben de pandemie eindelijk – samen – eronder gekregen? De cijfers zijn ongetwijfeld aan het dalen. Anders zou het kabinet dit besluit niet nemen, toch? De werkelijkheid is anders. De aantallen besmettingen stijgen en de bezettingsgraad op de IC en de Covid-afdelingen van de ziekenhuizen zitten op het niveau van januari, toen de maatregelen aangescherpt werden. 

Foto Wieneke Buurman nov-2020 705x220.jpg

 Ondernemers zijn blij, de zorg niet. En als eenvoudige Nederlander met een bijzondere belangstelling voor communicatie ben ik de draad even kwijt. "We durven het risico te nemen, er zijn steeds meer mensen gevaccineerd", zei de premier dinsdagavond op de persconferentie. Een magere onderbouwing. Waarom nu wel bij stijgende cijfers en eerder niet? Waarom dan niet nog even gewacht tot er nog meer mensen gevaccineerd zijn en de cijfers weer dalen? Na meer dan een jaar aan alle kanten gewaarschuwd te zijn voor corona zijn veel mensen inderdaad het coronabeleid moe. Maar tegelijkertijd zie ik veel mensen die heel erg bang geworden zijn. Die niet begrijpen waarom er nu al maatregelen worden versoepeld. Het zijn dillema’s waar ongetwijfeld rekening mee wordt gehouden in aanloop naar de persconferentie. 

Met verbazing heb ik de afgelopen weken de coronacommunicatie van het kabinet gevolgd. Datum x zouden er maatregelen versoepeld gaan worden. Sorry mensen, het wordt toch datum y. En vorige week nog: beste mensen, het ziet er somber uit, versoepeling gaat nog wel even duren.  

Routemap, openingsplan, stappenplan, het zijn inmiddels besmette woorden geworden. Toch is en was het allerbelangrijkste: hoe ontwikkelen de cijfers zich. Hoe gaat het met de aantallen besmettingen, de bezettingsgraad in de ziekenhuizen, de ‘r’, de vaccinatiegraad. Op basis van die cijfers, in combinatie met elkaar en met een bepaalde weging, is het prima mogelijk beleid te maken en aan te geven wanneer er versoepeld kan worden. Dan kun je ook die criteria communiceren, in plaats van data. Verwachtingen worden dan beter gemanaged. En beleid wordt meer gestoeld op cijfers en dus de feitelijke ontwikkeling van de pandemie in plaats van op sentimenten in de samenleving. Wie kan hier duiding aan geven?