Logo Zoeken
Blog

Ook debatten tussen andere verkiesbare kandidaten alsjeblieft!

9 maart 2021Wieneke Buurman

Genieten jullie ook zo van alle verkiezingsdebatten die momenteel plaatsgrijpen? Online, op tv, de radio en via sociale media, er is geen kanaal dat niet benut wordt om aandacht te vragen voor de programma’s van de partijen. Een aantal partijen heeft ook goed naar Amerikaanse campagnes gekeken en heeft een studio beschikbaar van waaruit ze eigen actualiteitenprogramma’s presenteren. Allemaal om meer aandacht te genereren voor hun standpunten en hun lijsttrekker.

Foto Wieneke Buurman nov-2020 705x220.jpg

En nog meer voor die laatsten dan voor het eerste. Want welke socialkanaal, programma of krant je ook checkt, het zijn vooral de lijsttrekkers die je tegenkomt. Dezelfde gezichten met dezelfde verhalen die door andere presentatoren worden geïnterviewd. Een soort zichzelf herhalend rondreizend circus. Waarbij opvalt dat er vooral ook veel aandacht is voor de ‘ mens achter de politicus’, voor een zus die op een Covid-afdeling in een groot ziekenhuis werkt, voor een biografie die de desbetreffende lijsttrekker aanspreekt, of voor het feit dat hij veel van schaatsen houdt. Boeiend, maar losstaand van partijprogramma’s of visies op hoe Nederland verder moet als we uit de coronacrisis zijn. En het zegt niets over de samenstelling van het partijteam dat de kiezers na de verkiezingen in de Kamer gaat vertegenwoordigen.

Kandidaten op verkiesbare plaatsen zijn over het algemeen redelijk onzichtbaar. Natuurlijk voeren zij campagne vanaf hun eigen social media accounts, maar in de grotere debatten en praatprogramma’s kom je ze nauwelijks tegen. Terwijl een stem op een lijsttrekker een stem op die partij is en dus ook op de andere verkiesbare kandidaten. Want die komen bij voldoende stemmen ook in de Kamer en gaan vier jaar lang namens hun kiezers politiek bedrijven. Gelukkig had WNL op Zondag de nummers twee van een paar grotere partijen uitgenodigd.

Waarom wordt niet die lijn doorgetrokken? Debatten en gesprekken tussen de nummers twee onderling, vervolgens de nummers drie, zo tot en met tien? Met kandidaten die op een – waarschijnlijk - verkiesbare plaats staan? Zo zouden we als kiezer een veel beter beeld krijgen van de 150 volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen voor ons aan de slag gaan en kunnen we dat mee laten wegen bij onze stemkeuze. De andere leden van het te kiezen partijteam zijn belangrijker dan de hobby van de lijsttrekker. En dan kunnen we het ook eens hebben over de jurk van iemand anders.