Logo Zoeken
Blog

Media: het mag een tikje kritischer

26 januari 2021Wieneke Buurman

En inmiddels hebben we zelfs een avondklok. Telkens gaat de overheid een stap verder in het verzwaren van de maatregelen om besmettingen te voorkomen. Bij iedere stap valt mij op dat media dit nieuws redelijk kritiekloos brengen. Verslaggevers staan regelmatig voor de camera om te vertellen welke maatregelen het kabinet zal gaan nemen of ondertussen al genomen heeft. Print en online media melden keurig aan welke aanvullende regels we ons als inwoners van dit land wanneer moeten gaan houden. Heel goed, want dat is nieuws dat gebracht moet worden.

Foto Wieneke Buurman nov-2020 705x220.jpg

Iedereen begrijpt dat de aantallen coronazieken zoveel mogelijk moeten worden beperkt en dat overbelasting van de zorg moet worden voorkomen. Maar hoe langer deze crisis duurt en hoe meer vrijheid we in moeten leveren voor de bestrijding ervan, hoe meer de samenleving vraagt naar crisisbeleid dat wordt gemaakt op basis van meewegen van zoveel mogelijk relevante factoren en dat wetenschappelijk onderbouwd is. Media kunnen daar veel actiever naar vragen.

Waarom is de avondklok ingesteld als de aantallen besmettingen dalen en de R onder 1 is – wat altijd is gecommuniceerd als een van de doelen van het crisisbeleid? Waarom is anderhalve meter afstand houden van elkaar in de open lucht overdag voldoende, maar ’s avonds en ’s nachts niet? Waarom mag je wel je hond uitlaten ’s avonds, maar niet een rondje hardlopen? Waarom is er zo weinig aandacht voor preventie en een gezonde leefstijl om ziek worden te voorkomen? Hoe zijn de effecten op de economie meegewogen in het crisisbeleid? Hoe is psychische gezondheid van mensen gewogen ten opzichte van lichamelijke gezondheid? Hoe weegt de ontwikkeling van kinderen mee bij de sluiting van de scholen? Wat wordt er gedaan door de overheid om het wegvallen van sociale activiteiten en contacten op te vangen, voor met name jongeren en ouderen? Wat wordt er gedaan aan de toename van huiselijk geweld? Waarom is Nederland zo traag met het vaccinatiebeleid? En de allerbelangrijkste vraag: op welk moment kunnen de maatregelen weer teruggedraaid worden?

Zo leven er nog veel meer vragen. Ongetwijfeld is daar door de verantwoordelijke overheden over nagedacht – en als dat niet zo is, horen we dat ook graag. De antwoorden bereiken de burgers te weinig. Media hebben daar een belangrijke rol bij. Kritische vragen stellen kan ook constructief zijn en helpen bij het draagvlak en dat gebeurt te weinig.