Logo Zoeken
Boekrecensie

Gouden Bergen - Doortje Smithuijsen

20 januari 2021André Manning

Nog niet zo lang geleden stond er een leuk interview met Mascha Feoktistova over haar rol als influencer. En mijn jongste zoon is bijzonder geïnteresseerd in hoe gemakkelijk de zoons Roelvink hun geld verdienen. Voldoende reden om mij zelf te gaan verdiepen in de wereld van de social influencers. En het eerder dit jaar verschenen “Gouden Bergen” van journaliste Doortje Smithuijsen (van onder meer de Volkskrant en Vrij Nederland) heeft mij daarbij enorm geholpen.

Gouden_bergen_boekrecensie.jpg

De hoofdrolspelers in het boek van Smithuijsen zijn allemaal vrouwen. Romy, Robin, Noortje, Marlou, Arunya, Shady, Eva en Dorit. Sommige daarvan zijn succesvol, anderen daarentegen helmaal niet. In Gouden Bergen laat Smithuijsen ze allemaal aan het woord en geeft daarmee een intiem en interessant inkijkje in de wereld van deze jonge vrouwen die als het ware door algoritmes geleefd worden.

De schrijfster (een generatiegenote) volgde deze infleuncers een jaar lang en laat op een boeiende manier zien hoe de huidige in de huidige influencerwereld is ontstaan. De interviews en beschrijvingen worden afgewisseld door verwijzingen naar interessante achtergrond informatie – zoals opvoeding, digitalisering en de op succes gefocuste samenleving - en rlevante literatuur. Daarnaa

Ik heb Gouden Bergen in een ruk uitgelezen en vond het bij tijd en wijle beklemmend.  De verhalen van infleuncer mommy Eva die een succesvol leven in Amsterdam-Zuid na een scheiding in moest ruilen voor een heel ander leven vond ik bijna hartverscheurend omdat ze ondanks alles bleef vasthouden aan haar droom om succesvol influencer te worden.. Gouden Bergen heeft mij aan het denken gezet over de wereld van instagram, social media en influencen, de wereld van de algoritmes.  Ik vind Gouden Bergen de moeite van het lezen meer dan waard! Om meer inzicht te krijgen in de drijfveren van de digitale generatie en ook in die van mijzelf.

Titel: Gouden Bergen

Auteur: Doortje Smithuijsen

Uitgever: De Bezige Bij

Jaar van uitgave: 2020

ISBN nummer: 9789403183909     

Aantal pagina's: 224

Prijs: € 20,99

Aantal sterren: 5 sterrren