Logo Zoeken
Blog

Plan-Do-Check-Act

12 januari 2021André Manning

Michael Jordan, één van de beste basketballers aller tijden, vertelde ooit in een interview dat hij meer heeft geleerd van alle schoten die hij gedurende zijn lange carrière heeft gemist dan van alle schoten die raak waren. Ik moest hier aan denken toen ik de afgelopen week de berichtgeving las en zag over ons vaccinatiebeleid. Kranten, nieuwsprogramma’s en zelfbenoemde experts buitelden over elkaar heen. De term zwabberbeleid viel. Een oppositieleider haastte zich om een motie van wantrouwen in te dienen. En Hugo de Jonge werd een wel heel gemakkelijke Kop van Jut van bijvoorbeeld Eva Jinek.

Andre Manning blog.jpg

Natuurlijk kun je een potje basketbal niet vergelijken met een vaccinatiecampagne om een virus, dat ons land al maanden in de greep houdt, te bestrijden. Pin me daar niet op vast, want dat is ook niet mijn bedoeling. Waar het mij om gaat, is dat er een beleid wordt gemaakt, een strategie wordt ontwikkeld op basis van voortdurende veranderende omstandigheden en voortschrijdende inzichten. Veel organisaties, publiek en privaat, moeten dat voortdurend doen. Dat gebeurt meestal op basis van de plan-do-check-actmethode. Waarbij de checkfase er bewust in zit om daar waar nodig bij te sturen en de strategie aan te passen. Het verschil is dat de meeste organisaties niet onder hetzelfde vergrootglas ligt als het team dat verantwoordelijk is voor het ontwerp en uitvoeren van de coronamaatrelen en de vaccinatie.

Ik snap en waardeer dat we in een open democratie als de onze meekijken en feedback kunnen geven op de operatie waar Hugo de Jonge cum suis mee bezig zijn. En ik begrijp dat er door verschillende partijen en media kritische vragen over worden gesteld. Ook dat hoort bij een goed werkende plan-do-check-actmanier van werken en bij onze democratie.

Ik ben geen medisch expert en heb geen verstand van vaccineren. Maar ik heb gedurende mijn loopbaan wel wat kennis en ervaring opgedaan op het gebied van communicatie. Het frame dat Hugo de Jonge de afgelopen dagen opgeplakt kreeg, is in mijn ogen wel erg kort de bocht. En doet in mijn ogen tekort aan de oprechtheid van deze minister om ons land door een pandemie te helpen, geen lichte opgave. Misschien een idee om daar iets vaker bij stil te staan.