Logo Zoeken

En doorrr naar 2021!

8 december 2020Wieneke Buurman

Dit is alweer de laatste Tweekly van dit jaar en dus is dit mijn laatste blog van 2020. Hoewel we nog niet halverwege december zitten, is dit toch een moment om alvast terug te blikken en vooruit te kijken. Wat ook wordt gestimuleerd door de enorme en vroege aandacht voor Kerst. In mijn dorp is al bijna geen kerstboom meer te krijgen. En ook bij mij thuis hangen de kerstballen en slingers al in de boom. In deze barre tijden hebben mensen blijkbaar nog meer behoefte aan lichtjes en warmte en groen, dan andere jaren.

Foto Wieneke Buurman nov-2020 705x220.jpg

Over 2020 ga ik twee dingen zeggen. Het was een rotjaar. Voor mensen die zelf Covid-19 hebben gekregen en voor mensen uit hun directe omgeving. Voor mensen die in de zorg werken. Voor beleidsmakers die de bestrijding van de crisis in hun mandje hebben. Voor collega’s die in hun communicatie met corona te maken hadden; en dat zijn er heel veel. Voor mensen die te maken hebben met de beperkingen die de samenleving worden opgelegd om corona te bestrijden. En dat is iedereen. 

Ook voor Logeion viel het niet mee. De reguliere programmering met alle mooie fysieke bijeenkomsten die we normaliter hebben, moest volledig worden omgegooid. De mensen op het bureau hebben als paarden gewerkt en het ongelofelijk goed voor elkaar gekregen. Grote klasse.

Toch is er ook een andere kant aan dat rotjaar. Hoezeer er ook verlangd wordt naar terug naar normaal, naar 2021 en de hoop dat we dan uit de pandemie zijn en hoezeer dat verlangen ook steeds sterker wordt en mensen steeds meer moeite krijgen met alle beperkingen; het is ook een jaar waarin hele mooie dingen zijn gebeurd. Waarin aandacht voor elkaar een nieuwe lading heeft gekregen. Waarin zorg en hulp nog belangrijker zijn geworden dan ze al waren. Waarin mensen hun buren beter hebben leren kennen en hun vrienden. Waarin banden binnen families en communities zijn versterkt. Waarin we hebben geleerd weer gewoonweg blij te zijn met elkaar. En het jaar waarin het communicatievak meer aandacht en waardering heeft gekregen dan ooit tevoren.

Dat weten we allemaal heel goed, toch? Dat hebben we eerder met elkaar gedeeld, in Zoom- en Teams-sessies, in nieuwsbrieven, blogs en zelfs heel af en toe in een fysieke meeting in noodgedwongen kleine kring. Ook al is het niet origineel, toch wilde ik het nog eens memoreren. Omdat het zo is. Omdat dit een mooie ontwikkeling is middenin roerige tijden. En omdat ik denk dat dat hele mooie lichtpunten zijn in een donkere periode. En dan nu door naar 2021.