Logo Zoeken

Wegens succes verlengd - de Verzuiling

25 november 2020André Manning

Omroep Zwart heeft inmiddels meer dan vijftig duizend leden. Arnold Karskens is druk bezig om datzelfde aantal te bereiken, maar lijkt minder succesvol te zijn om die ondergrens te halen. Ik zie hem vooral met een megafoon op een leeg mediapark en dat is wellicht geen zelfgekozen metafoor. Ik ben een kind van de verzuiling. Ik zat op een katholieke lagere school, thuis werd eerst de goedkope, zwartwitte Mikrogids gelezen en daarna de wat duurdere Studio. 

Andre Manning blog.jpg

Wij mochten op zondag naar voetbal kijken, onze buren niet. Mijn ouders stemden op de nummer 1 van het CDA en mijn bubbel bestond verder uit de gymvereniging, totdat ik op een protestants christelijk lyceum in aanraking kwam met andersdenkenden, met andere gedachten en ideeen. Mijn horizon werd op een aangename manier verbreed. Ik gind andere kranten lezen, andere muziek luisteren en het NOS journaal en het RTL journaal waren mijn onafhankelijke vensters op de wereld.

Inmiddels zijn we tientallen jaren verder. En de Verzuiling, waarvan ik dacht dat ik die achter me had gelaten, is aan een enorme comeback bezig. Niet langer zijn het de traditionele platforms als journaals of talkshows die de rol krijgen om mij en anderen te infomeren. Steeds vaker zijn het politieke partijen, muzikanten en zelfbenoemde experts die dankbaar gebuik maken van moderne mediakanalen. Van vloggers en bloggers weten we dan en zij hebben hun eigen Youtube-universum als een van de eersten ontdekt, met een enorm bereik aan volgers.

Ook opiniepeiler Maurice de Hond en Lange Frans hebben inmiddels hun eigen kanaal. En begin dit jaar is Forum van Democratie (FvD) z’n eigen journaal gestart om de leden en sympathisanten te bereiken, zonder hoor en wederhoor. En na het FvD, hebben de SP en de SGP nu ook hun eigen journaal. Op zich is daar niets mis mee. Ik gun iedereen zijn of haar dagelijkse of wekelijkse “fifteen minutes of fame”. Het verbaast mij wel, dat we ons weer steeds verder terug lijken te trekken op ons eigen eiland, met gelijkgstemden. Eigenlijk is de verzuiling nooit weg geweest, alleen heet deze nu “bubbel”.