Logo Zoeken

King John – John King

10 november 2020André Manning

Het is al weer bijna dertig jaar geleden dat ik samen met een aantal studievrienden op weg van de Grote Markt in Groningen naar ons huis, op de A-weg ’s, nachts in een shoarmatent belandde en daar ruim drie uur bleef hangen om TV te kijken. Onder leiding van Amerika was de NAVO operatie Desert Storm begonnen en het was CNN die er als enige, via een telefoonlijn, 24/7 verslag van deed.

Andre Manning blog.jpg

In een paar dagen tijd werd Peter Arnett wereldwijd een beroemdheid en zo ook onze cultheld. Legendarische verslagen met het geluid van inslaande bommenregens in Bagdad en slechts een foto van Peter op het televisiescherm. Het was voor ons een kennismaking met een nieuwe vorm van televisie maken. Na de eerste live uitzendig in de shoarmatent bleef de televisie in ons studentenhuis dag en nacht aan. Peter was ons anker die wat mij beterft het merk CNN voorgoed op de kaart heeft gezet.

De afgelopen dagen voelde ik dezelfde opwinding als dertig jaar geleden. De aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen was al bijzonder, maar de manier waarop vervolgens CNN  de uitslagen bekend maakte, was een hoogstaande circusact met Wolf Blitzer en John King in de hoofdrol. Met name John King heeft de harten bij ons thuis gestolen wanneer we tot diep in de nacht zaten te kijken. Onvermoeibaar en onverstoorbaar stond John voor zijn Magic Wall om iedere update te duiden. De uitslag in iedere staat, iedere county werd door hem geanalyseerd en in context geplaatst. Toen de county Raleigh in North Carolina blauw kleurde wist John onmiddelijk te vertellen dat dit te wijten was aan de recente toestroom van het relatief hoge aantal afgstudeerden van colleges en universiteiten in de buurt. En wat voor Raleigh gold, gold voor Erie county, Miami Dade county of Westchester county. John King analyseerde, duidde en waagde zich aan voorzichtige voorspellingen. Maar altijd met een slag om de arm, of zoals hij zelf ons iedere keer voorhield: “I may sound like a broken record now, it is not decided yet but this could mean...”.

John King is in nauwelijks een week tijd van journalist uitgegroeid tot cultheld. En heeft de toch al bijzondere verkiezingen van een extra dimensie voorzien. De Amerikaanse verkiezingen zullen waarschijnlijk nooit meer hetzelfde zijn, en dat ligt ook een beetje aan John King.