Logo Zoeken

En nogmaals: corona

27 oktober 2020Wieneke Buurman

‘Bij ons op de Spoed Eisende Hulp werd een man binnengebracht. Hij was 53 jaar oud en stikbenauwd. Nooit eerder opgenomen geweest in een ziekenhuis, geen ziektes, geen allergieën. Geen risicogroep voor corona. Een foto van de longen gemaakt. En jawel, volledig witte longen, vol vocht. Covid-19. Dat betekent onmiddellijk naar de intensive care, aan de beademing, op zijn buik, waarschijnlijk een week of drie lang, waarbij het de vraag is hoe hij daar doorheen komt en hoe zijn revalidatie er uit zal zien.'

Wieneke-705x220-def.jpg

'Ik belde de IC-arts om deze patiënt op te laten nemen. Gelukkig was er nog een bed beschikbaar, want er liggen weer veel patiënten met Covid-19 op de IC. Zijn vriendin zat naast hem aan het bed, keek me aan en vroeg of het goed kwam met hem. Ik zei dat we er alles aan zouden doen om hem op een goede manier hier doorheen te halen. Deze man werkte en sportte, was niet bejaard en leed niet aan andere aandoeningen. En toch werd hij ontzettend ziek van het coronavirus. Het kan dus echt iedereen treffen.’

Dit is het relaas van een arts op de Spoed Eisende Hulp van een groot ziekenhuis. Te midden van alle adequate communicatie met cijfers over aantallen positieve tests, ziekenhuisopnames, aantallen overleden personen en interviews met beleidsmakers en deskundigen, was dit het bericht dat me het meest raakte. Het kan dus echt iedereen treffen.

Laten we de komende paar weken voldoende fysieke afstand houden van elkaar en onze handen stuk blijven wassen. We moeten dit virus kunnen stoppen met zijn allen.