Logo Zoeken

Back to School

15 september 2020André Manning

Ik heb het met ze te doen; de jongeren die afgelopen voorjaar tijdens de coronacrisis zich hebben moeten voorbereiden op hun middelbare schoolexamen. Ik kan me nog de spanning herinneren van het verzamelen op het schoolplein tot de lijsten met geslaagden in de aula kwamen te hangen. Mobiele telefoons waren er nog niet en alleen bij het niet halen werd je thuis op een grijze telefoon met draaischijf gebeld. Maar liever was ik op school om mijn naam met eigen ogen te zien. En diegene die voor de herkansing gingen een arm om de schouder te slaan. 

Andre Manning blog.jpg

Om vervolgens naar het moment van diploma-uitreiking toe te leven, van een lome zomer te genieten (af en toe een bijbaantje) om daarna in de grote stad te gaan studeren. Hoe anders was het de afgelopen maanden. Diploma-uitrekingen waren digitaal en examenfeestjes werden door coronamaatregelen beperkte  bescheiden feestjes in de tuin, vaak met alleen het eigen gezin of de familie. Ook de voorbereiding op de volgende onderwijsfase werd door corona geredigeerd. Studies werden vooral online uitgezocht en boeken natuurlijk digitaal besteld. (Ik ging nog met een lijstje “verplichte literatuur” naar de boekhandel).

Ik heb het met ze te doen. De studenten die net aan een universiteit, hogeschool of middelbare beroepsopleiding aan hun studie Communicatie zijn begonnen. Introducties zijn verworden tot Teams-bijeenkomsten en ook de eerste lessen zijn inmiddels een hybride onderwijsaanbod, met de focus op digitaal. Medestudenten zijn icoontjes en afkortingen op een beeldscherm geworden en docenten zijn niet meer dan avatars in een digitale wereld.

Ik heb het met ze te doen. De studenten Communicatie die net begonnen zijn om opgeleid te worden in een vakgebied dat aan het begin van de coronacrisis als cruciaal werd betiteld. Over een aantal jaar zijn jullie de nieuwe vakgenoten die slechts in beperkte mate aan dat aspect van communicatie hebben mogen ruiken dat ons vak zo bijzonder maakt; de relatie met en omgaan met andere mensen, anders dan via een beeldscherm. Aan het begin van dit nieuwe schooljaar denk ik aan jullie en wens ik jullie veel succes. En zie ik er naar uit om jullie over een paar jaar als nieuwe collega’s te begroeten!