Logo Zoeken

Leeftijdsdiscriminatie een issue in ons vak?

6 augustus 2020Wieneke Buurman

Een opvallend bericht in de media afgelopen week. Motivaction heeft in opdracht van de Nationale Vacaturebank en Intermediair onderzoek gedaan naar discriminatie op de arbeidsmarkt. Meer dan de helft van de ondervraagden voelt zich gediscrimineerd tijdens een sollicitatieprocedure. En wat blijkt? De meest genoemde grond voor discriminatie is niet afkomst – hoewel die met een tweede plaats nog steeds een discriminatiefactor van belang is – maar leeftijd. 

Wieneke-705x220-def.jpg

Maar liefst 53% van de ondervraagden heeft deze vorm van discriminatie ervaren. Daarna volgen dus afkomst (27%), geslacht (18%) en seksuele voorkeur (3%). Voor mij was dat een eyeopener. Waar in het maatschappelijk debat de laatste tijd terecht veel aandacht is voor afkomst en racisme, lijkt dat er minder te zijn voor discriminatie op grond van leeftijd. En dat roept bij mij dan de vraag op of deze cijfers ook opgaan voor ons mooie communicatievak.

De voorbeelden die in het onderzoek van Motivaction worden genoemd zijn geen van alle communicatiefuncties. Binnen onze vereniging zijn er al initiatieven van leden om te kijken naar diversiteit binnen ons vak en onze vereniging. Is het dan ook interessant om te kijken of er bij invulling van vacatures in ons vak gediscrimineerd word op grond van leeftijd? Of bijvoorbeeld op andere gronden? In mijn ogen de moeite waard om hier goed naar te kijken en de al bestaande initiatieven te omarmen.