Logo Zoeken

Ranking the Stars

20 juli 2020André Manning

Zo, was dat even schrikken afgelopen week toen we konden lezen dat Ab Osterhaus mee zou gaan doen aan het tv-programma Ranking the Stars. Ab Osterhaus, de bekende expert op het gebied van virussen, die tussen bekende en minder bekende Nederlanders als Patricia Paay en Ryanne van Dorst zou gaan zitten om te lachen, te gieren en te brullen. Samen met nieuwe gasten als het orakel van 'De Wereld Draait Door' Marc-Marie Huybrechts en Henk Krol, van de politieke partij met de veelbelovende naam Partij voor de Toekomst.

Andre Manning blog.jpg

Terwijl op social media de verbazing over de deelname van Osterhaus met het uur groter werd, maakte hij mij gelukkig al snel weer wakker uit mijn boze droom. Hij gaf aan dat hij het programma nog nooit had gezien en dacht dat het om een interview voor een serieus tv-programma ging. Nee Ab, Ranking the Stars is verre van dat, het is onderbroekenlol in overtreffende trap. Gelukkig herriep Osterhaus zijn oorspronklijke besluit snel. Immers, een medisch expert die door zijn omgeving en burgers publiekelijk en achter de schermen wordt geraadpleegd op basis van zijn wetenschappelijke kennis hoort naar mijn mening niet thuis in dit soort entertainment. Een dergelijk optreden zou in mijn ogen funest zijn voor zijn reputatie als deskundige.

Maar het is niet alleen Osterhaus die blaam treft voor een fiasco dat gelukkig nooit een fiasco werd. Het zijn de makers van een programma als Ranking the Stars, die hierin ook hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Het idee om Osterhaus te benaderen had niet eens bij hun op moeten komen. Waarom zijn kijkcijfers zo belangrijk om een wetenschapper met aanzien zo’n podium te geven. Er lijken me genoeg alternatieve bekende en minder bekende Nederlanders voorhanden die met veel liefde en plezier een bijdrage leveren aan deze vorm van entertainment.

Tenslotte, het tv-programma bestaat inmiddels niet meer, 'Doet ie het of doet ie het niet' was wellicht een betere keuze geweest voor Ab Osterhaus. Maar liever nog gewoon in de luwte onderzoek blijven doen en bijdragen blijven leveren aan de medische wetenschap, waar we allemaal baat bij hebben. En wanneer het algemeen doel ermee is gediend, dan gun ik hem en zijn collega’s met alle plezier de aandacht van serieuze media.