Logo Zoeken

Interne communicatie en HR zijn samen broodnodig bij verandertrajecten

7 juli 2020Wieneke Buurman

Een open deur. Een waarheid als een koe. Niets nieuws. Want de één kan niet zonder de ander bij verandertrajecten. Natuurlijk is Human Resources (HR) verantwoordelijk voor het personeelsbeleid en de ontwikkeling en inzet van HR-instrumenten. Net zoals Communicatie dat is voor het communicatiebeleid en de uitvoering daarvan. Beiden hebben een rol bij veranderingen; trouwens ook als het geen grote veranderingen zijn. Tot zover prima.

Wieneke-705x220-def.jpg

En toch zie ik dat de samenwerking complexer wordt als het over terreinen gaat waar de taakverdeling minder helder is. Want wie is er in de lead bij bijvoorbeeld gedragsverandering ? Cultuurbeïnvloeding?  Verbetering van samenwerking of slechting van ‘silo’s’? Ontwikkeling van leiderschapsprofielen?

Dat moet een hand in hand samen optrekken zijn, in nauwe verbinding met de lijn en het primaire proces. Organisatiepolitiek laten voor wat het is en gezamenlijk de inhoud en de communicatie ontwikkelen. Zowel HR als Communicatie weten wat er in een organisatie speelt. Juist die gezamenlijkheid levert de beste aanpak op. En daar vaart een organisatie wel bij.

Reacties? Graag!