Logo Zoeken

De beste stuurlui of... wat we van Jurgen Klopp kunnen leren

19 maart 2020André Manning

Getroffen was ik door de blog ‘Wees mild in tijden van crisis’, die Michel van Baal vorige week met ons deelde. Michel werkt als hoofd communicatie en public affairs bij de artsenvereniging KNMG en heeft op dit moment natuurlijk ook te maken met de impact van het coronavirus. De titel van zijn blog zegt genoeg en het onderwerp dat hij aanstipt is iets dat me al een tijd bezighoudt. In toenemende mate vinden we altijd en overal ergens iets van. En waar vroeger alleen het Nederlands elftal gebukt ging onder de meningen van 17 miljoen bondscoaches lijkt dat inmiddels gemeengoed te zijn geworden. En dan met name in tijden of situaties waar het er echt om gaat.

Andre Manning blog.jpg

Natuurlijk heeft het spreekwoordelijke succes vele vaders, maar ook in tijden van crisis laten we onszelf gemakkelijk gelden. En wanneer het om de communicatie rondom een crisis gaat, staan er in toenemende mate legio experts en deskundigen op, die gevraagd en ongevraagd hun kennis en expertise delen op sociale media en in talkshows. Daar is op zich niet zo heel veel mis mee. Maar soms lijkt het me handiger en wellicht ook verstandiger om deze niet als een impulsieve regen van kogels af te vuren op diegene die in de hitte van de strijd een crisis het hoofd moet bieden. En die vaak meer context en informatie heeft dan de stuurlui die aan de zijlijn van de sociale media staan. Interessant bijvoorbeeld om te zien is de manier waarop op Twitter werd gereageerd op de unieke tv-toespraak van Mark Rutte. Wezenlijk anders en minder constructief dan bijvoorbeeld op LinkedIn waarbij de beperkte hoeveelheid leestekens op Twitter nuancering in de weg zit.

Tenslotte, misschien kunnen veel deskundigen en experts een voorbeeld nemen aan de succesvolle trainer van Liverpool, Jurgen Klopp. Toen hem werd gevraagd wat hij van de coronacrisis vond gaf hij het volgende antwoord: https://bit.ly/2QukodD