Logo Zoeken

Over taal gesproken: Concreet ernaar vragen, dát maakt het verschil

6 februari 2020Jan T. Drost

Dinsdag was ik met 25 andere communicatieprofessionals op de Enter-the-firm van Logeion. Dit keer bij de, steeds bekendere, Stichting 113 Zelfmoordpreventie, waar de medewerkers hun bemoedigende werk doen vanuit een modern, sfeervol en menselijk ingericht kantoor in het gebouw aan de Paalbergweg 25 in Amsterdam Zuidoost.

Landscape.jpg

Zelfmoordpreventie? Toe maar – dat raakt, of je wilt of niet!
Eén van de filmpjes, die in de presentaties werden getoond, wil ik hier graag delen. Omdat volgens mij niemand dit filmpje kan bekijken zonder gevoelens van intens mededogen, een brok in je keel en natprikkende tranen achter je ogen…

Dus. Dat was het filmpje dat ik graag wilde delen. Taal in beeld. En beeld als taal.

Verder wil ik dit artikel graag kort houden - maar wil ik wel graag nog iedere lezer van deze blog van harte aanbevelen om, net als ik gedaan heb, deze gratis onlinetraining van 113 te doen. Kost je max een uurtje… Ga er wel even echt voor zitten alsjeblieft en neem je tijd (niet tegelijkertijd je favoriete Netflix-serie willen bekijken). Van harte aanbevolen!

Help mee zelfmoord te voorkomen. En ga ook zelf, in je eigen taal en woorden, het gesprek aan met die ene vriend, die collega,  dat familielid,  die sportmaat die volgens jou, misschien (je weet het niet zeker maar het komt tóch in je op) zelfmoordgedachten zou kunnen hebben. Verwacht het niet van anderen, maar breng het zelf bij je geliefden, vrienden of relaties ter sprake! In de training van 113 leer je hoe je: (1) signalen bij anderen oppikt, (2) invoelend en concreet bij die ander kunt doorvragen (belangrijk!) – en daarna samen (3) hulp kunt vinden bij mensen die hem of haar verder kunnen helpen. 

Duizenden mensen hebben de training al gedaan. Gelukkig maar - het hangt dus niet van jou alleen af! We doen het samen! Doe je mee? … Doen!

Niemand eenzaam. Niemand radeloos. Stichting 113 Zelfmoordpreventie is de nationale organisatie voor preventie van suïcide. Hun missie is een land waarin niemand eenzaam en radeloos sterft door zelfmoord. Ze zijn ervan overtuigd dat er jaarlijks honderden suïcides kunnen worden voorkómen wanneer zelfmoord beter bespreekbaar is. Ook jij kunt daarbij helpen. Zodat er in Nederland niemand eenzaam en radeloos sterft. https://www.113.nl/