Logo Zoeken

Prikkels – Waar was de communicatieadviseur?

4 februari 2020André Manning

Afgelopen week zaten we thuis het journaal van half acht te kijken toen er in het item over de lerarenstaking een commercieel directeur van een vakantiepark voorbijkwam. Trots vertelde hij dat hij handig was ingesprongen op het feit dat veel ouders van de nood een deugd moesten maken.

Andre Manning blog.jpg

Omdat leraren op zowel donderdag als vrijdag in staking gingen, ouders vrij moesten nemen en een oplossing voor de kinderen moesten zoeken in een ballenbak, een speelparadijs of een vakantiepark, had hij de prijzen van zijn park verhoogd. De mensen zouden immers toch wel komen. In hetzelfde nieuwsitem kwam ook een aantal ondernemers aan het woord die daar niet aan toe hadden gegeven of zelfs het tegenovergestelde hadden gedaan; de prijzen verlaagd.

Ik krijg het item van afgelopen week maar niet uit mijn hoofd. Waarom had deze man, deze organisatie, deze beslissing genomen. En waarom daar dan ook nog mee verschijnen in het RTL Nieuws? Geloof me, ik ben absoluut niet tegen marktwerking maar ik denk toch dat ik het als ondernemer anders had gedaan. En dat ik in mijn communicatieadvies ook een andere zakelijke afweging had meegenomen. Waarom niet die ouders, die getroffen werden door de lerarenstaking, tegemoetkomen en een speciale aanbieding doen? Om empathie en begrip te tonen (zo belangijk in communicatie) en minder voor de korte termijn winstmaximalisatie te gaan. Zonder dat toe te willen lichten in het half acht journaal.

Van een communicatieadviseur wordt verwacht dat hij of zij meerdere rollen kan spelen. En een van de moeilijkste rollen is die van wat in de literatuur en praktijk, en zo heb ik het zelf ook tijdens mijn loopbaan ervaren, de ‘trusted advisor’ wordt genoemd. Waarbij je je nek uit moet steken of, zoals Cees van Riel het ooit zei, je functie op het spel durft te zetten. En waarbij het steeds meer draait om advies op basis van data en onderzoek, en soms minder op onderbuikgevoel.

Terug naar afgelopen week. Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat mijn vakgenoten hadden gedaan; wat hadden jullie de baas van het vakantiepark geadviseerd?