Logo Zoeken

Blog van de Voorzitter: Boeren en spinnen

16 oktober 2019Wieneke Buurman

De boeren zijn boos. Dat weet heel Nederland ondertussen. Ook vandaag, woensdag 16 oktober, staat het verkeer op de weg in Midden-Nederland muurvast door kilometerslange optochten van trekkers naar Den Haag en De Bilt. Wacht even. De Bilt? Wat moeten de boeren daar nou? Wat heeft De Bilt te maken met het stikstofbeleid? Daar gaat Den Haag over. Precies.

Wieneke-705x220-def.jpg

Beste boeren, als je spint, doe dat niet richting organisaties die niet verantwoordelijk zijn voor de inhoud van het beleid. Het RIVM meet. Input (meetgegevens) is niet hetzelfde als de volledige inhoud. Van alleen meel kun je geen cake bakken.

Richt de boosheid op politiek Den Haag en roep op tot eerlijke verdeling van de lasten van te veel stikstof. We zijn nu eenmaal met 17 miljoen mensen in Nederland die economische activiteiten ontplooien op een te klein stukje grond. Wegverkeer, bouw en industrie moeten in gelijke mate mee-inleveren om de stikstofuitstoot terug te dringen. Roep daarom ook tot stimulering van elektrische auto’s, milieumaatregelen voor de industrie en het energieneutraal en volledig recyclebaar bouwen. Iedereen snapt dat de landbouw niet de enige oorzaak van het stikstofprobleem is en dus niet de enige oplossing.

Dat vinden de desbetreffende belangenorganisaties niet leuk, maar het grote publiek des te meer. En dat werkt minstens zo goed als toegangsdeuren van provinciehuizen en andere gebouwen heel houden.