Logo Zoeken

Prikkels - Een gevaarlijk beroep

2 oktober 2019André Manning

Heb jij ook een gevaarlijk beroep? Dat was de kop van een artikel in Metro, inmiddels de grootste krant van Nederland, afgelopen week. De schrijfster van het artikel baseerde zich op de uitkomsten van een recent gezamenlijk onderzoek van het CBS en TNO. Dit onderzoek leidde tot een ranglijst die bestaat uit beroepen waarbij werknemers het vaakst zelf aangeven dat ze gevaarlijk werk doen. 

Andre Manning blog.jpg

De top vijf van deze ranglijst zijn de volgende:

  1. Bestuurders voertuigen en bedieners mobiele machines
  2. Beveiligingsmedewerkers
  3. Bouwarbeiders
  4. Elektriciens en elektronicamonteurs
  5. Metaalarbeiders en machinemonteurs

Natuurlijk, allemaal beroepen waarbij werknemers vaak in riskante en gevaarlijke situaties terechtkomen en die ik zeker niet zou willen bagatelliseren, integendeel.

Toen ik het lijstje las, moest ik wel direct denken aan een gesprek dat ik recent had met onze voormalige hoogleraar op de Logeion-leerstoel Noelle Aarts. Ik was onlangs in Nijmegen om een gastcollege aan masterstudenten communicatiewetenschappen te geven. Na het college had ik een afspraak met Noelle om over het vak bij te praten. Een van de dingen die mij van het gesprek is bijgebleven was haar visie op de rol van de communicatiemanager of hoofd van de communicatieafdeling en zijn of haar team. In haar ogen geen lichte rol, die nogal eens door mensen wordt onderschat.

En ik ben het met Noelle eens. In ons vak lopen talloze collega’s rol die een geweldige prestatie leveren, terwijl ze onder voortdurende hoogspanning werken en leven. Daarbij maakt het volgens mij niet uit of je in de publieke of private sector werkt. Deze leiders moeten voortdurend prestaties leveren die vergelijkbaar zijn met die topsporters. En net als in de sport vaak ook met een uiterst kritisch publiek, zowel intern als extern. Een publiek dat zich met name uit wanneer iets niet goed is gegaan en waarbij communicatie niet in staat is geweest om organisatorische besluiten met een negatieve communicatieve impact (voldoende) te beïnvloeden. En waarbij je voortdurend moet laveren tussen de belangen van de verschillende interne en externe doelgroepen.

Begrijp me niet verkeerd. Natuurlijk brengen alle beroepen die door CBS en TNO als gevaarlijk worden beschouwd veel risico’s met zich mee. Dat zijn vooral fysieke risico’s. Ik zou er voor willen pleiten dat de lijst volgend jaar wordt aangevuld met beroepen met een groot psychisch risico. Die van de communicatieleider hoort daar zeker bij.