Logo Zoeken

Prikkels - Een grens aan campagnevoeren

29 april 2019André Manning

De laatste weken duiken ze overal op. Afgelopen weekend nog, tijdens Koningsdag, wisten de klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) de aandacht van publiek en media te trekken door in een stadsgracht te plonzen. En toen een van mijn collega’s op Twitter zijn vraagtekens uitte bij de manier van protesteren kreeg hij virtueel de volle laag.

Prikkels confetti 705x220.jpg

Zelf zeggen de activisten van XR geïnspireerd te zijn door vreedzame protesten uit het verleden, zoals voorbeelden van Martin Luther King of Gandhi. En ja, jezelf vastlijmen aan een metro in Londen daar doe je inderdaad anderen geen pijn mee. Je ontwricht hiermee wel het verkeer en daar worden anderen de dupe van. Naast dat je mensen op een verkeerde manier kunt inspireren, maar dat even ter zijde. Om dit nou vreedzaam te noemen, dat gaat me iets te ver. Het ging nog verder toen recent demonstranten voor “dood neervielen” op het stationsplein in Utrecht. En dat in een stad die kort daarvoor nog in shock was door een dramatisch incident, waarvan we de ins en outs nog steeds niet weten.

Ik had inlevingsvermogen op prijs gesteld; wellicht om dan te besluiten dat het tijdstip en de plek van handeling verkeerd gekozen waren. Om nog maar te zwijgen over de bodybags op de trappen van het hoofdkantoor van Shell in Den Haag.

Geloof me, demonstreren mag en sterker nog, het is in ons land gelukkig een democratisch recht. Zeker als het gaat om aandacht te vragen voor het klimaat, dan kan dat wat mij betreft niet genoeg benadrukt worden. Het is niet alleen voor onze huidige generatie, maar nog belangrijker voor de generaties na ons, want voor hen staat veel op het spel. Demonstreren is in mijn ogen wel aan bepaalde regels gebonden en schiet zijn doel voorbij wanneer deze niet in acht worden genomen. Begrip van context is dan wellicht belangrijker, dan de drang om te shockeren. En het zou kunnen dat de originele oprichters van XR dit inmiddels hebben ingezien. Volgens de laatste berichten hebben ze namelijk een moment van rust en bezinning ingelast.