Logo Zoeken

Blog van de Voorzitter: Zijn mannen dominant in het communicatievak?

3 april 2019Wieneke Buurman

Communicatie is een vak vol vrouwen, maar mannen domineren. Aan die stelling besteedde Adformatie onlangs aandacht. Maar is dat ook zo? Met de eerste helft van de stelling zal iedereen het eens zijn, in die zin, dat er meer vrouwen dan mannen in ons mooie vak werken. De meeste adviseurs, creatieven, projectleiders, zijn vrouw. Het is een iets ander beeld als je kijkt naar woordvoerders of collega’s die zich op het digitale of social mediavlak begeven.

Wieneke-705x220-def.jpg

Maar de eindverantwoordelijke functies, zijn dat echt meer mannen? Een snelle, onvolledige rondgang: KLM vrouw, Schiphol man. Shell vrouw, KPN man. Randstad vrouw, Politie vrouw, Alliander vrouw, Friesland Campina vrouw, Tennet man. De vier grote gemeenten: 2 vrouwen en 2 mannen. De vijf ziekenhuizen die ik ken: 2 mannen en 3 vrouwen. Bij de ministeries zijn inderdaad de meeste directeuren mannen.  Ook in de bureauwereld zijn er veel eindverantwoordelijke mannen, maar is ook een aantal vrouwen. Onze eigen hoogleraar was een vrouw, maar is nu een man. Directeur Logeion André is, inderdaad, een man en ja, ik ben een vrouw. Mijn inschatting is dat het redelijk in evenwicht is. Wel is het zo dat communicatiedirecteuren bijna altijd aan een man rapporteren: in de boardroom zijn vrouwen nog steeds zwaar ondervertegenwoordigd. Maar dat is een ander verhaal.