Logo Zoeken

Blog van de Voorzitter: Bij provinciale verkiezingen horen debatten over provinciale onderwerpen

20 maart 2019Wieneke Buurman

20 maart, de dag van waterschaps- en provinciale verkiezingen. Wie met belangstelling voor deze verkiezingen uitkeek naar het lijsttrekkersdebat op NPO 1 op de avond ervoor, werd teleurgesteld. Uitsluitend landelijke lijsttrekkers discussieerden over landelijke onderwerpen. Met uitzondering wellicht van de Partij van de Dieren, die een stelling over megastallen had ingebracht.

Wieneke-705x220-def.jpg

Het debat was een herhaling van het debat dat aan het begin van de campagnes werd gevoerd: dezelfde mensen, dezelfde onderwerpen: zorg, klimaat, immigratie, inkomensverdeling. Uit straatinterviews bleek de afgelopen dagen dat mensen bij het bepalen van hun stem toch vooral naar hun provincie kijken en naar de onderwerpen die daar spelen. Speel daar dan ook bij de lijsttrekkersdebatten op in, beste NPO. Zoek provinciale lijsttrekkers en laat die over provinciale onderwerpen discussiëren. Werk samen met regionale omroepen aan een serie debatten in iedere provincie en laat de winnaars daarvan in het lijsttrekkersdebat op de avond voor de verkiezingen met elkaar debatteren. Dat spreekt kiezers en kijkers veel meer aan.